'Toegankelijkheid onderwijs ondergeschoven kindje'

De Amsterdamse studentenunie ASVA maakt zich grote zorgen over de staat en toekomst van diversiteit en emancipatie in het hoger onderwijs.

Eerstejaarsstudenten tijdens de Intreeweek van de UvA op de Nieuwmarkt, september 2016Beeld Maarten Brante

Dat schijft de studentenunie in een reactie op het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderwijsinspectie.

Uit het rapport De Staat van het Onderwijs blijkt dat de toegankelijkheid in het hoger onderwijs te wensen over laat. Jongeren uit minder welvarende gezinnen en jongeren met een niet-westerse achtergrond hebben het volgens ASVA zwaar te verduren.

"Onderwijs hoort een emancipatoire motor te zijn, maar uit dit rapport blijkt dat er nog veel aan gesleuteld moet worden," reageert ASVA-voorzitter Henriëtte Hoogervorst. "Het is pijnlijk dat diversiteit nog steeds niet gewaarborgd wordt in het Nederlandse onderwijsstelsel."

Witte elite
Volgens ASVA is door toenemende selectiecriteria de drempel tot doorstroom van het mbo naar het hbo verhoogd, met als gevolg dat jongeren met een niet-westerse achtergrond minder makkelijk instromen en kansenongelijkheid in stand blijft. "Onderwijs wordt steeds meer alleen voor de witte elite. Er moet nu actie ondernomen worden," aldus Hoogervorst.

Daarnaast hekelt ASVA het feit dat de weinig diverse cijfers door universiteiten worden verdoezeld met de hoge instroom van buitenlandse studenten, en stelt dat het diversiteitsbeleid op universiteiten en hogescholen te wensen overlaat.

Hoogervorst: "Met nieuw te vormen kabinet is de uitgelezen kans om het tij te keren. Passiviteit is schadelijk voor nu en de komende jaren, daar moet een eind aan komen."

Lees ook: Jet Bussemaker: 'Onderwijs moet motor van emancipatie blijven'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden