Toch wildplasboete: 'Vrouwen kunnen ook in urinoir plassen'

Heeft een vrouw net zo veel recht op een openbaar toilet als een man? Dat was maandag de inzet van een rechtszaak die Geerte Piening (23) had aangespannen.

Josien Wolthuizen
Geerte Piening Beeld Jean-Pierre Jans
Geerte PieningBeeld Jean-Pierre Jans

Om maar meteen met het antwoord te komen: nee, vrouwen hebben geen recht op een openbaar toilet. Mannen ook niet trouwens, maar die hebben het geluk bekend te staan als notoire wildplassers, waardoor de gemeente zich al tientallen jaren geleden genoodzaakt voelde de stad vol te zetten met piskrullen, om stankoverlast tegen te gaan.

Dat zei de kantonrechter gisteren tijdens de rechtszaak die Geerte Piening had aangespannen om haar boete voor wildplassen aan te vechten. In mei 2015 moest ze 's nachts na het uitgaan - na het sluiten van de kroegen - zo nodig, dat ze besloot haar blaas te legen op de stoep tussen de ABN Amro en De Balie bij het Leidseplein. Ze werd betrapt door agenten en kreeg een boete van 140 euro. Oneerlijk, vindt Piening. Voor mannen staan overal in de stad piskrullen, terwijl vrouwen het maar moeten uitzoeken met een volle blaas. Er zijn 35 urinoirs tegenover 3 openbare toiletten voor vrouwen.

Discriminatie
Volgens de rechter - een man - doen vrouwen niet of nauwelijks aan wildplassen ("Ik ben in mijn hele carrière maar één keer eerder een vrouw tegengekomen in zo'n zaak"), dus er hoeven geen faciliteiten voor te komen. Als het aan de rechter had gelegen, was Piening gewoon naar de piskrul gelopen om daar te plassen. "Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen."

Of de rechter weleens zo'n piskrul van dichtbij heeft gezien, valt te betwijfelen. Ze zijn bijvoorbeeld tot een halve meter boven de grond open. Als je als vrouw al de moed hebt gevonden om daar te plassen, moet je het gebrek aan privacy maar op de koop toe nemen.

De officier van justitie deed ook nog een duit in het zakje. Volgens hem had Piening voor het sluiten van de kroeg naar de wc moeten gaan. En ook al moet je nodig en is er geen toilet, wildplassen is gewoon verboden. "Als er geen prullenbak in de buurt is, gooi je je afval ook niet op de grond."

Piening vroeg de rechter boetes voor wildplassen voor vrouwen goedkoper te maken vanwege het gebrek aan openbare toiletten, maar daar ging hij niet in mee. Dat zou discriminatie zijn. Piening moet de boete gewoon betalen, als wordt ie wel met 50 euro verlaagd omdat de zaak al 2,5 jaar duurt.

Die boete vindt ze nog niet eens zo erg, zegt Piening achteraf. Wildplassen is nu eenmaal bij wet verboden en daar moet de rechter zich aan houden. Maar de argumenten, daar baalt ze van. "Mannen worden beloond met urinoirs omdat ze wildplassen. En de vergelijking met afval is ook vreemd, want dat is iets heel anders."

Veiligheid
Wat ze vindt van de stelling dat ze ook wel in een urinoir had kunnen plassen? "Bizar. Zie je het voor je? Er moeten voor vrouwen gewoon toiletten komen." Piening laat het er niet bij zitten en beraadt zich op vervolgstappen. Ze is al bezig met een plan voor de gemeente Amsterdam.

Die laat bij monde van woordvoerder Peter-Paul Ekker weten dat er geen beleid is wat betreft het aantal mannen- en vrouwentoiletten in de stad. "Niemand heeft ooit gekeken naar waar behoefte aan is. Het is ingewikkeld, want wegen de kosten op tegen de baten? Ik denk wel dat we het er binnenkort over gaan hebben." Vrouwen op een urinoir, het lijkt hem geen goed idee. "Dan speelt veiligheid ook een rol, en privacy."

Op Facebook is een evenement aangekondigd om uit protest vrijdag massaal te gaan plassen in de krul bij het Leidseplein. Om te kijken of het überhaupt kan, als vrouw plassen op zo'n ding. Duizenden mensen hebben interesse getoond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden