Toch verlaging eigen bijdrage zorg Amsterdammers

De eigen bijdrage die 56.000 Amsterdammers betalen voor hulp in de huishouding of scootmobiel, gaat toch omlaag. Het voorstel ging eerder niet door na 'vuil spel'.

Michiel Couzy
Zo'n 19.000 Amsterdammers krijgen hulp in de huishouding Beeld anp
Zo'n 19.000 Amsterdammers krijgen hulp in de huishoudingBeeld anp

Woensdagavond dienen linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA met CDA een voorstel in om de eigen bijdrage te verlagen voor Amsterdammers die zorg krijgen van de gemeente.

Het gaat om 56.000 mensen met gezondheidsproblemen of psychische klachten, die bijvoorbeeld hulp in de huishouding krijgen, vervoer of aanpassingen in hun woning nodig hebben.

De gemeente betaalt deze zorg, maar vraagt wel een eigen bijdrage. Die bedraagt voor de laagste inkomens maximaal 13 euro per maand. Voor Amsterdammers die meer verdienen dan 22.000 euro bruto per jaar, loopt de eigen bijdrage wel op, soms tot honderden euro's per maand. Hogere inkomens betalen het volle pond.

Uit onderzoek blijkt dat dit ervoor zorgt dat Amsterdammers die krap bij kas zitten, geen gebruik maken van de zorg of in financiële problemen komen.

De vier partijen willen de inkomensgrens voor de maximale bijdrage van 13 euro optrekken naar 24.000 euro, waardoor alle groepen minder betalen.

Teruggefloten
SP-raadslid Nelly Duijndam dient het voorstel namens de vier partijen in. Dat is opmerkelijk. Voor de zomer trok zij haar steun aan hetzelfde voorstel op het allerlaatste moment in, omdat de financiële dekking ontbrak. Ze was teruggefloten door coalitiegenoten VVD en D66.

Hiermee viel de meerderheid in de raad weg en dat leidde tot woedende reacties. "Gênant en onverantwoordelijk," zei Femke Roosma van GroenLinks, die destijds het initiatief had genomen. Ze sprak van 'vuil spel'.

"Ik ben blij dat ik de dekking heb gevonden," zegt Duijndam. De naam van Roosma staat ook onder de motie van SP, net als die van de PvdA en CDA.

Alles vergeven en vergeten? "Ik ben blij dat de verlaging alsnog doorgaat," zegt Roosma. Ze wijst erop dat de dekking, die moet komen uit de begroting Zorg, niet of nauwelijks afwijkt van de afgekeurde voorstellen in juli. "Dat vind ik ongelooflijk. Ik kan daar cynisch over zijn, maar het gaat om de mensen. Al is het jammer dat dit drie maanden langer heeft geduurd."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden