Toch vaak ten onrechte nog negatief studieadvies tweede jaar

Studenten worden vaak ten onrechte nog in het tweede studiejaar van school gestuurd, terwijl zo'n bindend studieadvies alleen in het eerste jaar gegeven mag worden. Studentenorganisaties luiden nu de noodklok.

Er komen veel signalen binnen dat studenten in het tweede jaar worden weggestuurd, onder meer bij de Universiteit van Amsterdam Beeld Floris Lok
Er komen veel signalen binnen dat studenten in het tweede jaar worden weggestuurd, onder meer bij de Universiteit van AmsterdamBeeld Floris Lok

Studenten die er in het eerste jaar niet in slagen om een minimumaantal punten te halen, moeten door het bindend studieadvies vertrekken. Veel scholen blijken dat studieadvies door te trekken naar het tweede studiejaar. Halen studenten bijvoorbeeld in dat jaar hun propedeuse niet, dan moeten ze alsnog de biezen pakken.

Volgens een inventarisatie van het ISO en het Landelijk Studentenrechtsbureau onder de elf grootste onderwijsinstellingen - zes universiteiten, vijf hogescholen - gebeurt dat bij in ieder geval zeven scholen. De twee organisaties hebben een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wettelijk
Wettelijk mag dat helemaal niet, zegt voorzitter Linde de Nie van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). "Eén keer in de studentencarrière mag een school een waardeoordeel over een student geven: in het eerste jaar. Toch wordt het vaak in het tweede jaar ook opgelegd. De Tweede Kamer zegt dat het niet mag, de minister zegt dat het niet mag, maar toch gebeurt het," aldus De Nie.

Studenten die worden weggestuurd, weten vaak niet dat dit helemaal niet mag. Dat heeft vanwege het leenstelsel ook financiële consequenties. Studenten zitten dan met een schuld, terwijl de opleiding niet kan worden afgemaakt.

Doelbewust
Het ISO eist maatregelen. "Het bindend studieadvies wordt vaak in juni en juli opgelegd. De tweedejaars die dat dit jaar te horen zouden krijgen, kunnen nu nog worden gered."

Ook in de Tweede Kamer is verzet tegen het bindend studieadvies in het tweede studiejaar. "Het is kwalijk als de scholen de regels aan hun laars lappen," vindt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Hij wil uitzoeken of de wet op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd. Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen, die 'faliekant tegen een bindend advies in het tweede studiejaar is', doen scholen dat doelbewust. "Er zijn al veel uitspraken dat dit niet kan. De minister moet er nu een eind aan maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden