Toch twijfel over bouw hoofdkantoor EMA

Een delegatie Europarlementariërs twijfelt alsnog aan de Nederlandse belofte de deadline te halen van het nieuwe EMA-hoofdkantoor aan de Zuidas. Informatie over de aanbesteding is hun onthouden, zeggen ze.

Het Sparkgebouw, het tijdelijke onderkomen van het Europees Geneesmiddelen AgentschapBeeld ANP

Alleen aannemer Dura Vermeer is bereid na te denken over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Europees Medicijnagentschap (EMA) op de Zuidas. De andere kandidaat, Züblin, blijkt op 3 februari te zijn afgehaakt bij de aanbestedingsprocedure, omdat de deadline van 15 november 2019 te knellend was.

Manager Theo Broere van Züblin Nederland: "Wij hebben ons teruggetrokken vanwege een combinatie van factoren, waaronder tijd. Ook de verantwoordelijkheden binnen het contract waren voor Züblin onacceptabel." Daarmee doelt Broere op de boete die mogelijk volgt op het overschrijden van de deadline.

Niet gemeld
Het ministerie van Volksgezondheid is in­gelicht over het terugtrekken van Züblin, meldt de zegsman van het Rijksvastgoedbedrijf. Minister Hugo de Jonge heeft dat niet gemeld aan het EMA zelf.

Ook verstrekte De Jonge die informatie niet aan een gezelschap van twaalf Europarlementariërs die vorige week onder voorzitterschap van de Italiaan Giovanni La Via op een factfindingmissie waren in Amsterdam. De parlementariërs wilden zekerheid over de haalbaarheid van het project.

La Via zegt ontsteld te zijn dat het terugtrekken van Züblin hem niet is medegedeeld. "We hebben twee uur met de minister en andere betrokkenen gesproken en gevraagd naar de aanbestedingsprocedure. We hoorden dat er twee bedrijven voor de opdracht in de race waren en dat er geen probleem was met de deadline. Dat een van die twee zich al begin februari had teruggetrokken, is belangrijke informatie. Het is een slecht signaal van Nederland."

'Continuïteit in gevaar'
La Via wijst erop dat de continuïteit van de werkzaamheden van het EMA - medicijnen goedkeuren voor een Europese markt van 500 miljoen mensen - in gevaar komt als het nieuwe hoofdkantoor niet op tijd af is. In Italië wordt Milaan nog altijd gezien als vestigingsstad voor het medicijnagentschap, omdat het nieuwbouwproject in Amsterdam mogelijk onhaalbaar is.

"Het gaat erom dat we de deadline halen, niet welk bouwbedrijf dat doet," verklaart het Rijksvastgoedbedrijf. "We informeren niet iedereen over de stappen in de aanbesteding. We zijn ervan overtuigd dat het halen van de deadline mogelijk is."

Minister De Jonge zei vorige week op de bijeenkomst dat Nederland garandeert dat de opleverdatum van EMA's nieuwe hoofdkantoor wordt gehaald. "Yes we can, yes we will," zei hij. Ook zei hij dat de financiële risico's voor rekening van Nederland kwamen.

Lastige onderhandelingspositie
Het rijk kan in een lastige onderhandelingspositie komen nu er nog maar één kandidaat-bouwer is. Europese aanbestedingsregels maken het onmogelijk dat het rijk in dit stadium nog een ander bouwbedrijf uitnodigt voor een offerte.

De woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf zegt: "We zullen geen onaanvaardbaar hoog bedrag betalen. We hebben goed gekwalificeerde mensen in dienst, die zelf ook prima kunnen berekenen hoeveel het nieuwe gebouw moet kosten." Een woordvoerder van Dura Vermeer wil geen commentaar geven.

Het nieuwe onderkomen van EMA op de Zuid­as - 19 verdiepingen, 900 werknemers - kost naar verwachting tussen de 200 en 300 miljoen euro. De architect van het Rijksvastgoedbedrijf, Fokke van Dijk, erkent dat het bouwschema strikt is. "Desnoods wordt er 's nachts gewerkt," zei hij eerder al.

De partijen hopen erop 8 maart een contract te kunnen tekenen. De onderhandelingen verkeren volgens hen in een afrondende fase.

300.000.000

De nieuwe behuizing van het EMA op de Zuidas zal tussen de 200 en 300 miljoen euro kosten.

Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden