Toch toezicht op Marnixplein

Na het ongeluk van afgelopen vrijdag, waarbij de twaalfjarige Boris werd doodgereden door een vrachtwagen, werd de roep om acute maatregelen steeds luider. Foto Floris Lok Beeld
Na het ongeluk van afgelopen vrijdag, waarbij de twaalfjarige Boris werd doodgereden door een vrachtwagen, werd de roep om acute maatregelen steeds luider. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Sinds vanochtend staan er dan toch verkeersregelaars op het Marnixplein. Stadsdeel Centrum komt daarmee alsnog tegemoet aan de eis van buurtbewoners acute maatregelen te treffen om het gevaarlijke kruispunt veiliger te maken.

De verkeersregelaars staan op het plein rond de tijd dat de scholen 's ochtends beginnen en 's middags weer uitgaan. Ze zullen in elk geval tot de zomervakantie, die over twee weken begint, elke werkdag op het kruispunt aanwezig zijn.

Na het ongeluk van afgelopen vrijdag, waarbij de twaalfjarige Boris werd doodgereden door een vrachtwagen, werd de roep om acute maatregelen steeds luider. Die zouden de Marnixstraat veiliger moeten maken tot het moment dat de straat op de schop gaat, in maart 2010.

Ook de aangeslagen vader van Boris, Eduard Kouwes, mengde zich gisteren in de discussie. Hij zei tegen televisiezender AT5 te hopen dat het stadsdeel snel in actie komt om een nieuw tragisch ongeluk te voorkomen.

De afgelopen dagen kregen het stadsdeel en de gemeente felle kritiek te verwerken omdat de aanpak van de Marnixstraat, die als bijzonder gevaarlijk bekend staat, zo lang op zich laat wachten.

Na het ongeluk van vrijdag zeiden zowel stadsdeelvoorzitter Els Iping als wethouder van Verkeer Hans Gerson nog eerst de uitkomst van het politieonderzoek te willen afwachten en daarna pas tijdelijke maatregelen te willen overwegen.

Buurtbewoners lieten gisteren duidelijk merken daar niet op te willen wachten. Uit protest tegen het trage handelen van de gemeente schilderden zij zelf een extra zebrapad op het wegdek bij het plein. Het lijkt erop dat de druk uit de buurt ertoe heeft geleid dat toch nu al iets wordt ondernomen.

''De aanstelling van verkeersregelaars op het plein is onder meer gedaan op basis van de wensen van buurtbewoners,'' zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum. ''Maar we willen wel dat maatregelen die we nemen zinvol zijn, en ze mogen de doorstroming van het verkeer niet negatief beïnvloeden.''

De komende dagen wordt bekeken of de aanwezigheid van de verkeersregelaars een positief effect heeft. Tegelijk wordt onderzocht welke andere maatregelen mogelijk zijn. Het stadsdeel hoopt daar snel mededelingen over te kunnen doen. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden