Toch statushouders en studenten op IJburg

In de Daguerrestraat op IJburg komen maximaal 320 woningen voor statushouders en studenten, ondanks protesten van buurtbewoners die problemen hebben met de omvang van het wooncomplex op de plek waar nu nog een speelterrein is. De gemeenteraad heeft hiermee unaniem ingestemd.

De Daguerrestraat op IJburgBeeld Maarten Steenvoort

Wethouder Laurens Ivens zegde wel toe te gaan kijken naar een tegenvoorstel van de omwonenden, om de opvang te verdelen over twee locaties op IJburg, waaronder de door de gemeente aangewezen plek in de Daguerrestraat. "Wij nemen de ideeën van de bewoners serieus," aldus Ivens. Na de zomervakantie zal hij de gemeenteraad op de hoogte stellen van zijn bevindingen. Buiten kijf staat dat in de Daguerrestraat statushouders en studenten gaan wonen. Als Ivens toch heil ziet in een tweede locatie, moet hij daarmee terug naar de raad.

Ivens gaf aan dat hij ook nuttige ideeën heeft meegekregen van omwonenden van de Van Lohuijzenstraat in Oost en Riekerhaven in Nieuw-West, waar ook van dit soort complexen verrijzen. Een vierde is gepland aan de Kruislaan, op een veld van Zeeburgia.

Geen inspraak
De gemeenteraad wil dat omwonenden voortaan vooraf worden geïnformeerd over de komst van dit soort wooncomplexen. Ze kunnen dan hun zorgen uiten en ideeën aandragen, maar krijgen geen inspraak. Het besluit an sich staat niet ter discussie.

Omwonenden van de vier gekozen locaties kregen pas informatie toen het besluit al was genomen en dit leidde met name op IJburg tot veel verontwaardiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden