Toch sociaal plan voor beveiligers Schiphol

Er komt op Schiphol toch een sociaal plan voor medewerkers van beveiligingsbedrijf Procheck. Daarmee zijn een staking en vertraagde risicovluchten van de baan.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Procheck levert zogeheten profilers van de luchthaven, die bij risicovluchten (onder meer naar de VS en Israël) in de passagiersruimten op zoek gaan naar mogelijke ongeregeldheden. De luchthaven heeft het contract met het bedrijf vanaf 1 januari opgezegd.

Daarbij werden volgens FNV Beveiliging geen afspraken gemaakt over het overnemen van medewerkers, waardoor 170 contractwerknemers van Procheck hun baan dreigen te verliezen, zonder enige compensatie.

De bond plande daarop acties, waardoor risicovluchten getroffen zouden worden. Schiphol stapte tevergeefs naar de rechter om die acties te voorkomen. Volgens Tanja Schrijver van FNV Beveiliging heeft dat uiteindelijk gewerkt.

Scholing
Het ontslag is niet van de baan, maar de bond heeft nu wel afgesproken dat Procheck per werknemer zesduizend euro uittrekt voor scholing en begeleiding naar een andere baan. Ook krijgen de werknemers een hogere ontslagvergoeding, zodat ze de eerste tijd zonder werk kunnen overbruggen.

Volgens het ministerie van Veiligheid kan het beoordelen van risicovluchten in het vervolg digitaal worden gedaan. Omdat daarom de vergoeding wordt afgebouwd, heeft Schiphol het contract met Procheck opgezegd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden