Toch rampenpot voor Noord/Zuidlijn

Bouwvakkers werken aan de Noord/Zuidlijn bij het Amsterdam Centraal Station. Archieffoto ANP Beeld
Bouwvakkers werken aan de Noord/Zuidlijn bij het Amsterdam Centraal Station. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Wethouder Eric Wiebes wil alsnog extra geld reserveren voor het afdekken van risico's bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Het gaat om de zogenoemde 'kleine kans, groot gevolgrisico's'. De commissie-Veerman adviseerde vorig jaar hiervoor 110 miljoen euro vrij te maken, waardoor het totale budget uitkomt op 3,1 miljard euro.

Het vorige college nam dat eindbedrag over, maar regelde geen dekking voor de 110 miljoen euro. Als reden gaf toenmalig wethouder?Hans Gerson op dat de kans op de calamiteiten waarvoor dit geld bedoeld is wel erg klein is en dat de reservepot toch al goed gevuld is.

Gersons opvolger Wiebes zei gisteren in de raad toch op zoek te gaan naar dekking voor de 110 miljoen euro. In zijn begrotingsvoorstel voor 2011 is al 65 miljoen van dat bedrag gereserveerd. Ingewijden vermoeden dat een belangrijk deel bedoeld is om een tegenvaller bij het afbouwen van het station Vijzelgracht te financieren. De laatste meters moeten onder luchtdruk worden afgegraven, wat hoge kosten met zich meebrengt. Onzeker is nog of het ook vertraging met zich meebrengt. De metro moet in 2017 rijden.

De gemeenteraad is vooralsnog niet overtuigd van de noodzaak van de 110 miljoen. Daardoor is onzeker of het geld echt wordt vrijgemaakt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden