Update

Toch Oorlogswinter afgevaardigd naar Oscars

AMSTERDAM - Nederland stuurt toch Oorlogswinter in plaats van The silent army naar de Oscarverkiezing. Een commissie koos aanvankelijk voor The silent army, met Marco Borsato in de hoofdrol. Die film is een hermontage van Wit licht. De organisatie in Amerika heeft de Nederlandse organisatie Holland Film, verantwoordelijk voor de inzending, inmiddels laten weten dat alleen originele producties welkom zijn. De Nederlandse producent San Fu Maltha (co-producent van Oorlogswinter) vindt dat de hele selectieprocedure op de schop moet.

De Nederlandse inzending naar de Oscars kent dit jaar een chaotisch karakter. Bij de eerste bekendmaking van de keuze van de selectiecommissie waren er al felle protesten van Nederlandse collegaproducenten, ondermeer die van publiekssuccessen Oorlogswinter en De storm. Zij wezen er op dat The silent army zeer waarschijnlijk niet aan de formele eisen van de Amerikaanse Academy voor toelating tot de Oscarselectie zou voldoen.

Organisatie Holland Film, onderdeel van het Filmfonds, besloot na het aanvankelijk opschorten van de inzending uiteindelijk toch door te zetten.

''En er is nu precies gebeurd waar we toen voor waarschuwden,'' zegt Oorlogswinter-producent San Fu Maltha vanuit Zuid-Afrika. ''Die waarschuwing werd toen niet ingegeven door kinnesinne, maar was in het belang van het Nederlandse filmindustrie. Het is een blamage voor Holland Film en het wordt tijd dat de verantwoordelijkheid voor de Oscarkeuze ergens anders komt te liggen.''

Maltha vindt het geen slecht idee om de bijvoorbeeld de jury van het Nederlands Filmfestival te laten kiezen. ''Er is daar geen sprake van belangenverstrengeling en bovendien zien de juryleden tenminste alle films.''

Maltha moet nu tandenknarsend toezien hoe publiekssucces Oorlogswinter als 'tweede keus' wordt afgevaardigd. ''En het erge is natuurlijk dat het allemaal niet nodig was geweest. De regelementen van de Academy zijn duidelijk: het is geen rocket science, zoals de Amerikanen zeggen.''

Maltha noemt de chaos rond de uitverkiezing de 'zoveelste taart in het gezicht van de Nederlandse filmindustrie'. De taart komt dan uit de richting van het ministerie van OCW, waaronder Holland Film valt, dat volgens Maltha niet in staat is om zoiets eenvoudigs als een filmselectie professioneel te laten uitvoeren.

Holland Film wenste het nieuws van de Amerikaanse afwijzing niet nader toe te lichten, maar meldde in het persbericht wel dat de Nederlandse media-aandacht voor de warrige procedure de Amerikaanse Academy op scherp zou hebben gezet: in Hollywood had men nu ''met een vergrootglas en extra precisie'' naar de Nederlandse inzending gekeken.

Producent Maltha meldt dat Oorlogswinter al verkocht is aan grote filmmarkten als Duitsland, Frankrijk en Engeland, maar dat de Amerikanen meestal wachten op de Oscarselectie. ''Het kan nog steeds voor Oorlogswinter.'' (HET PAROOL)

www.oorlogswinterdefilm.nl

Archieffoto van regisseur Martin Koolhoven. Foto ANP Beeld
Archieffoto van regisseur Martin Koolhoven. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden