Toch nog roken in coffeeshop?

DEN HAAG - Coffeeshops worden mogelijk toch uitgezonderd van het rookverbod in de horeca. Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij daar nog over twijfelt.oor de rest van de horeca zal met ingang van juli 2008 het roken in de ban worden gedaan. Klink wil daarmee het personeel beschermen. Wel mogen er aparte rookruimtes komen, waar echter niet bediend wordt.

Bij zijn aantreden maakte minister Klink meteen duidelijk dat hij de horeca rookvrij wil maken. Hij maakte er zijn 'persoonlijke ambitie' van.

Koninklijke Horeca Nederland stelde afgelopen najaar nog een compromis voor, waarbij hotels en restaurants pas in 2011 rookvrij zouden zijn.

Horeca-ondernemers vrezen echer voor forse omzetverliezen door het rookverbod. Maar volgens minister Klink is daar helemaal geen sprake van. Uit onderzoek zou blijken dat het met het omzetverlies wel meevalt. Mogelijk beslist de ministerraad vrijdag over het rookverbod.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, SP, VVD en GroenLinks heeft eerder al aangegeven tegen een rookverbod in coffeeshops te zijn. ''Mensen gaan naar coffeeshops om te roken, ofwel om te blowen. De bedoeling is juist om daarmee de overlast te beperken,'' zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA).

GroenLinks vreesde voor een illegaal circuit als de wiet niet meer ter plekke kan worden opgerookt. Maar dat lijkt te worden ondervangen met een aparte rookruimte.

De antirookorganisatie Clean Air Nederland is blij met het 'duidelijke besluit' van de minister. Maar aparte rookruimtes vind de organisatie geen werkbaar alternatief omdat ook daar werknemers komen, bijvoorbeeld om schoon te maken.

Klinks voorganger, de VVD'er Hans Hoogervorst, sloot in 2004 een convenant met de horeca om eind 2008 zoveel mogelijk rookvrij te worden. Als Klink zijn collega's en de Kamer meekrijgt, is de vrijwilligheid voorbij en geldt het verbod voor heel of een groot deel van de horeca.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden