Plus

Toch nog kansje voor parkeergarage Kempering

De sloop van parkeergarage Kempering in de Bijlmer leek onafwendbaar, maar het nieuwe stadsbestuur wil nog een keer goed naar dat voornemen kijken.

Patrick Meershoek
Rond garage Kempering zijn jaren geleden al hekken gezet Beeld Eva Plevier
Rond garage Kempering zijn jaren geleden al hekken gezetBeeld Eva Plevier

Het principebesluit voor de sloop was al genomen. Afgelopen jaren stond parkeergarage Kempering in de Bijlmer als een oude olifant van gewapend beton te wachten op de sloop­kogel. Wat nog ontbrak, was een vertrekregeling van stadsdeel Zuidoost voor de pinkstergemeente, die stug bleef kerken in het door hekken omgeven gebouw.

Als er een regeling was, konden de slopers aan de slag, werd alom verwacht. Dat dacht ook de gemeente, die voor de zomer al een aanbesteding uitschreef voor de sloop. Die aanbesteding is snel geannuleerd, toen duidelijk werd dat de toekomst van Kempering nog een keer ter sprake zou komen in een commissievergadering.

Doorbraak
Dat gebeurde deze week en plots ziet de toekomst er heel anders uit. Het nieuwe college en de nieuwe raad willen dat er nog eens wordt ­gekeken naar herontwikkeling. Het is verder aan het dagelijks bestuur en de stadsdeelcommissie Zuidoost om dat ambtelijk en bestuurlijk in goede banen te leiden.

Een doorbraak, stelt architect Peter Dautzenberg, die twee jaar geleden bij het stadsdeel nog een plan indiende voor behoud van het pand dat hij beschouwt als stedenbouwkundig erfgoed. "Het stadsdeel deed een oproep om met plannen te komen. Daar kregen we zes weken de tijd voor, maar er is nooit serieus naar gekeken. Alles was gericht op sloop."

De conditie van het gebouw is er niet op vooruit gegaan, maar volgens Dautzenberg is het nog steeds goed mogelijk om de garage een nieuwe bestemming te geven. Zeker nu het college ook bereid lijkt de eisen te versoepelen. "Zuidoost wilde een plan voor tien jaar. Dat was financieel onhaalbaar, maar met vijftien jaar wordt het een heel ander verhaal."

Uitgerekend in de week dat Kempering een nieuwe kans krijgt, opent in de openbare bibliotheek in Zuidoost een tentoonstelling van ­Imagine IC over de parkeergarage. De instelling ging in het afgelopen jaar op zoek naar verhalen van bewoners over Kempering om hun emoties in kaart te brengen.

Unheimisch
Die zoektocht leverde een verzameling van positieve en negatieve emoties op, vertelt directeur Marlous Willemsen. Liefhebbers van het stedenbouwkundig ontwerp van de Bijlmer dringen dan wel aan op behoud, maar Willemsen laat een mail zien die ze van een buurtbewoner heeft gekregen. 'Het was en is een lelijk, unheimisch gebouw,' schrijft die. 'Slopen die handel.'

15

Stadsdeel Zuidoost zocht een plan voor Kempering voor de komende 10 jaar. Dat gaat gaat nu naar 15 jaar.

Van binnen is duidelijk te zien dat de garage in Zuidoost al enige tijd niet meer in gebruik is Beeld Eva Plevier
Van binnen is duidelijk te zien dat de garage in Zuidoost al enige tijd niet meer in gebruik isBeeld Eva Plevier

Willemsen respecteert alle binnenkomende opvattingen, zegt ze. "Het is een misverstand dat een monument alleen maar positieve emoties moet oproepen. Ook flinke weerstand kan een gebouw monumentaal maken. Alleen als het helemaal niemand iets kan schelen wat er met een gebouw gebeurt, heeft het duidelijk geen betekenis."

Cultureel erfgoed
In het debat over de toekomst van Kempering neemt Imagine IC zelf geen positie in, maar ­Willemsen schreef vorige week een brief naar de gemeenteraad, die mede ondertekend is door een lange lijst prominente Bijlmerbewoners. "We vragen het bestuur om niet meteen te besluiten tot sloop, maar er nog eens goed naar te kijken."

Dezelfde brief ging ook naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waar wordt gewerkt aan een programma voor het behoud van cul­tureel erfgoed van na 1965. Het kabinet heeft daar een flinke zak geld voor beschikbaar ­gesteld. "Er wordt bij de rijksdienst met interesse gekeken naar de kwestie-Kempering," weet Willemsen.

De verwachting is dat het stadsdeel een nieuwe oproep zal doen om plannen voor de garage in te dienen. Dautzenberg ziet het met hoop en vrees tegemoet. "Ons plan staat als een huis, maar ik ben een beetje bang dat allerlei commerciële partijen zich ook melden. Zij hebben Zuidoost inmiddels ontdekt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden