Toch nog een prijs voor Romney: de 'Leugen van het Jaar' award

Dit is niet Mitt Romneys jaar. De Republikein verloor de presidentsverkiezingen, beging blunder na blunder tijdens zijn campagne en wint nu ook nog eens de 'Leugen van het Jaar' award.

Martine Steenvoort
Mitt Romney met zijn familie tijdens het eerste verkiezingsdebat. Beeld afp
Mitt Romney met zijn familie tijdens het eerste verkiezingsdebat.Beeld afp

Tijdens de verkiezingscampagne liet de voormalige gouverneur van Massachusetts een reclamespotje uitzenden waarin beweerd werd dat autobouwer Chrysler overwoog een deel van de productie van de Jeep naar China te verplaatsen. Later zei de Republikein zelfs dat hij ergens had gelezen dat de hele productie naar China zou verhuizen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft hier tijdens zijn campagne fel naar uitgehaald. Bezorgde werknemers zouden hem gebeld hebben om te vragen of hun baan in gevaar was. 'Ik weet dat we dicht bij een verkiezing staan, maar dit is geen spelletje' zei Obama over de beweringen van Romney.

Ondanks de verontwaardiging vanuit de media en het publiek, en een ontkenning van het autobedrijf, bleef het campagneteam van Romney stug volhouden. Daarom heeft PolitiFact.com, een website waarop beloftes van politici worden genoteerd en bijgehouden wordt in hoeverre deze nagekomen worden, de award 'Leugen van het Jaar' aan Mitt Romney toegewezen.

Mitt Romney. Beeld afp
Mitt Romney.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden