Toch kort geding over circuit Zandvoort

Het Circuit Zandvoort. Beeld ANP
Het Circuit Zandvoort.Beeld ANP

Natuur- en milieuorganisaties spannen opnieuw een kort geding aan tegen werkzaamheden rond het circuit van Zandvoort. Platform Rust bij de Kust, Stichting Duinbehoud en Milieufederatie Noord-Holland eisen dat de rechter het werk stillegt.

De organisaties stellen dat sinds enkele dagen graafmachines bezig zijn met het afgraven van een geluidswal aan de westkant van het circuit. Ze vinden dat onacceptabel, omdat de natuurvergunningen nog niet definitief rond zijn. “Hier lijkt sprake van haastwerk alleen om aan de belangen van het circuit tegemoet te komen.”

Rust bij de Kust en de andere organisaties lieten eerder nog een rechtszaak varen, omdat ze te horen hadden gekregen dat met het werk gewacht zou worden totdat alle vergunningen zijn verleend.

De milieuclubs wilden de race stoppen, omdat de natuur volgens hen te veel onder het circuit van Zandvoort lijdt. Maandag lieten de milieuorganisaties weten dat zij in ruil voor een aantal duurzaamheidsmaatregelen bereid waren procedures tegen de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te laten varen. De recente ontwikkelingen hebben hier nu verandering in gebracht.

Beschermd duingebied

Het is de bedoeling dat op 3 mei 2020 voor het eerst sinds 1985 een Grand Prix op Zandvoort wordt verreden. Om de grote bezoekersstroom die op de Formule 1 afkomt in goede banen te leiden, moet rond het circuit veel werk worden verzet. Maar naast het circuit ligt een beschermd duingebied.

Inmiddels is de vereiste natuurvergunning aangevraagd en ligt een conceptversie klaar. Als de provincie Noord-Holland die goedkeurt, hebben tegenstanders nog zes weken om bezwaar te maken. De juridische strijd kan daarna eventueel bij de rechter worden voortgezet.

Onherroepelijke schade

Volgens de natuurorganisaties dreigt de bezwaarprocedure nu “een dode letter” te worden. “Want op het moment dat dit zou leiden tot het vernietigen van de vergunning, wat maanden later kan zijn, is al onherroepelijke schade aangericht. Het is niet te begrijpen dat de provincie dat tolereert.”

Bij het circuit was donderdagmiddag niet direct iemand beschikbaar voor een reactie. De Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord, die de aanvraag beoordeelt, bevestigt dat er inmiddels een conceptvergunning ligt. Andere partijen mogen daarop reageren, zegt een woordvoerder. Hij had niet meteen een antwoord op de vraag welke werkzaamheden wel of niet zijn toegestaan in de tussentijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden