Toch kleine urinoiractie op Leidseplein

Nadat het massaplassen op het Leidseplein woensdag werd afgeblazen, is er vrijdagavond toch door een kleine groep vrouwen demonstratief wildgeplast naast de plaskrul op het Kleine Gartmanplantsoen.

Het Parool/ANP

De oorspronkelijke aangekondigde actie, waarbij vrouwen werd gevraagd vrijdag massaal bijeen te komen bij de plaskrul op het Leidseplein om daar ta plassen, ging niet door vanwege de te verwachten grote opkomst (ruim duizend mensen zeiden op Facebook te gaan). De veiligheid van de aanwezigen zou in het geding kunnen komen.

Zo'n tien vrouwen besloten vrijdagavond om 18.30 uur naast de plaskrul toch door de knieën te gaan.

Want 'hoge nood breekt wet,' zeggen Jet en Annelies, de organisatoren van de wildplasactie, tegen AT5.

De daad van het plassen
Ze urineerden onder muzikale begeleiding van een sambaband over het uitgeprinte vonnis van de rechter, die maandag besloot dat de politie een andere vrouw terecht heeft beboet voor wildplassen. De zaak heeft veel discussie losgemaakt over een tekort aan openbare toiletten voor vrouwen.

De organisatoren van het wildplassen vonden een landelijke symbolische actie, zoals die het plaatsen van een foto op social media, belangrijk, maar niet voldoende. 'Het is tevens belangrijk om te laten zien waar het daadwerkelijk om gaat en dat is de daad van het plassen zelf.'

Agenten keken van een afstandje toe tijdens het protestplasje voor de 'plaskrul' op het Kleine Gartmanplantsoen, maar grepen niet in.

De oorspronkelijke actie die werd afgeblazen werd een landelijke en verplaatste zich naar social media. Daarvoor worden vrouwen zaterdag opgeroepen een -discrete- foto te maken van hun poging tot plassen in een openbaar urinoir of plaskrul en die te delen via social media met de hashtag #zeikwijf.

Lees ook: Als vrouw plassen in urinoir? 'Dan ziet iedereen je kukeleku'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden