Toch inzameling plastic afval

Enkele stadsdelen gaan toch aan de slag met het inzamelen van plastic. Foto ANP Beeld
Enkele stadsdelen gaan toch aan de slag met het inzamelen van plastic. Foto ANP

AMSTERDAM - In een deel van Westerpark gaat het stadsdeel het plastic afval ophalen. In de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer komen waarschijnlijk bakken voor het plastic in alle winkelstraten. In de Postjesbuurt (De Baarsjes) wordt een deel van de ondergrondse afvalcontainers aangewezen voor plastic.

Zo gaan enkele stadsdelen toch aan de slag met het inzamelen van plastic. Wethouder Carolien Gehrels wilde daar eerder niet aan, maar milieuminister Jacqueline Cramer dwong de stad toch mee te doen.

De stadsdelen hebben vorige week afgesproken te experimenteren met het scheiden van kunststof verpakkingsafval uit het huisvuil. De proeven komen bovenop de bakken die de gemeente heeft ingericht op de zes afvalpunten, waar ook het grofvuil kan worden weggebracht. Ook moeten er zulke bakken komen bij elk stadsdeelwerf.

In de zogeheten milieuwijk van Westerpark wordt het plastic opgehaald. In vijftigliterzakken kunnen de bewoners van de woningen op het voormalige terrein van het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf het plastic uit hun huisvuil mogelijk al vanaf de eerste of tweede week van januari aan de straat zetten.

Met plastic ophalen valt de hoogste opbrengst te verwachten. Een nadeel is dat bewoners een extra vuilniszak in huis hebben staan voor plastic. Op straat kunnen de zakken meer zwerfvuil veroorzaken.

Het stadsdeelbestuur moet er nog mee instemmen, maar het nieuwe stadsdeel Oost (Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer) wordt genoemd als locatie voor een proef met bakken bij winkelcentra. Deze manier van inzamelen heeft als voordeel dat hij veel voorbijgangers opvalt.

Als de bakken snel beschikbaar komen, kunnen de bewoners hier vanaf de zomer hun plastic deponeren. Het stadsdeel denkt daarvoor aan de grote oranje bakken die bekend zijn uit de landelijke campagne Plastic Heroes.

In de Postjesbuurt - tussen de Postjeskade en het Surinameplein - kunnen zo'n 4400 bewoners straks op loopafstand het plastic kwijt. Het stadsdeel hoopt dat het komend voorjaar zo ver is. Er wordt nog bekeken of de bakken een ingebouwde perscontainer krijgen die het plastic samenperst. De Baarsjes hoopt zo'n vierhonderd kilo per maand op te halen.

Met de experimenten proberen de stadsdelen Amsterdammers toch zo ver te krijgen dat ze hun afval gaan sorteren. Gehrels wilde daar eerder van afzien, ook al omdat verbranding van het huisvuil door de uiterst moderne Afval Energie Centrale volgens haar minstens zo goed is voor het milieu.

Maar de minister ging daar niet mee akkoord. Zij maande Amsterdam toch mee te doen aan het scheiden van plastic, omdat recycling in vergelijking met verbranding zorgt voor veel minder uitstoot van CO2. Gehrels besloot toen tot de bakken op de zes afvalpunten. Ook beloofde ze dat de stadsdelen daar nog een schepje bovenop zouden doen. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden