Toch geen overdekte winkelhal in Stadshart Amstelveen

Plannen voor een overdekte markthal in Stadshart Amstelveen gaan niet door. Eigenaar Unibail-Rodamco krijgt geen medewerking van de gemeente Amstelveen.

Een impressie van de overkapping die volgens de gemeente Amstelveen te ver gaat. Eigenar Unibail moet nieuwe plannen ontwikkelenBeeld Unibail-Rodamco

Unibail, de grootste uitbater van winkelcentra in Europa, wil al jaren het verouderde winkelcentrum in Amstelveen opknappen, ook om meer Amsterdammers te trekken.

Zo moesten de twee delen van het centrum, Binnenhof en Rembrandthof, met elkaar worden verbonden door een deel van de openbare weg te overkappen en een op de Rotterdamse martkhal geïnspireerde winkel-, horeca-, en marktruimte te laten onstaan.

Maar de gemeente Amstelveen wil er niet aan meewerken. "We zijn op de rem gaan staan," zegt wethouder Herbert Raat (Stadshart). "Dat had betekend dat we een deel van onze straat moeten afsluiten en kostbare ruimte kwijtraken. Ook waren er bezwaren van omwonenden. Wij hebben een afweging gemaakt. Wat goed is voor de eigenaar is niet altijd goed voor de stad."

Unibail moet zijn plannen nu noodgedwongen aanpassen. "Ik ben blij dat nu eindelijk duidelijk is wat de mogelijkheden in het Stadshart zijn," zegt Otto Amnagtsheer, directeur Benelux bij Unibail-Rodamco.

"Maar het is ook duidelijk dat we water bij de wijn moeten doen. Voor ons is het belangrijkst dat we nu kunnen investeren in vernieuwing van het Stadshart." De Franse vastgoedgigant heeft daarvoor tot 200 miljoen euro beschikbaar.

Unibail mag wel de winkels in het gebied vergroten door de gevels richting straat te schuiven. Raat ontkent dat het een goedmakertje is. "Het is geen Salomonsoordeel. Het is nu een winderig stuk, geen straat en geen plein, het regent er ook altijd. Er moet iets gebeuren. De vraag was hoe ver we zouden gaan."

Bioscoop
De gemeente wil vooral het winderige stadsplein aanpakken. Zo is Pathé bereid een bioscoop te openen die boven de huidige bibliotheek moet komen en zal Unibail de bestaande horeca langs het plein uitbreiden.

Ook erkent Amstelveen nu dat voor het oudste deel van het centrum, het Binnenhof, sloop en nieuwbouw de enige oplossing is. "We gaan daar nu de definitieve plannen voor maken," zegt Ambagtsheer. Grootste pijnpunt zijn de eigenaren van de veelal koopwoningen boven het centrum. "Wij gaan nu als eerste met hen overleggen."

"Wij hebben gezegd dat in de nieuwe plannen evenveel, woningen terugkomen," zegt Raat. " Een stadscentrum moet een levendige combinatie zijn van winkelen, wonen en werken."

Momenteel wordt al gesloopt aan het aanpalende V&D-pand waar begin volgend jaar het Canadese warenhuis Hudson's Bay zich vestigt. "We zullen niet in de pas kunnen lopen van die ontwikkeling," zegt Ambagtsheer, "maar ik hoop toch dat we snel ook ons deel van het Stadshart kunnen aanpakken."

Amstelveen wil vooral het Stadsplein aanpakken, onder meer met een Pthe-bioscoop (midden) en een uitbreiding van de horeca aan de randen van het pleinBeeld Amstelveen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden