Toch geen homomannen in Reformatorisch Dagblad

Een succesvolle crowdfunding en 'positief' gesprek ten spijt, het Reformatorisch Dagblad (RD) plaatst een advertentie over homorelaties niet.

David van Unen
De advertentie die Klapwijk graag in het RD terug had willen zien. Beeld Femmes for Freedom
De advertentie die Klapwijk graag in het RD terug had willen zien.Beeld Femmes for Freedom

"We agree to disagree", zegt initiatiefnemer Jasper Klapwijk. Hij startte eind maart een inzamelingsactie om een, zoals hij het zelf omschrijft, "prachtige foto waarop twee mannen elkaar omhelzen en liefdevol naar elkaar kijken", in het Reformatorisch Dagblad te krijgen.

Een tegenreactie op de flyer die de stichting Civitas Christiana eerder met de krant had meegestuurd uit protest tegen een advertentie van pakkenmerk Suitsupply.

De afbeelding van twee zoenende mannen in Suitsupply-outfit was door de christelijke organisatie met rood doorkruist, goed voor de nodige verontwaardiging op sociale media en daarbuiten. Posters en abri's van Suitsupply werden in de weken voorafgaand aan de flyer bij het Reformatorisch Dagblad op verschillende plekken in Nederland vernield of beklad.

Klapwijk had het benodigde geld voor een pagina in het RD razendsnel binnen, waarna een aantal gesprekken met de hoofdredactie en zakelijke leiding van de krant volgde. Maandag kwam daarover uitsluitsel. De door Klapwijk en de stichting Femmes for Freedom voorstelde afbeelding krijgt geen advertentieruimte in de gereformeerde krant.

Onvoorwaardelijke liefde
"De advertentie heeft het over onvoorwaardelijke liefde en suggereert daarmee dat er ook intieme liefdesrelaties moeten kunnen bestaan tussen mensen van hetzelfde geslacht," zei commercieel manager Cees Hovius maandag in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. "Naar onze overtuiging biedt de Bijbel alleen ruimte aan deze liefdesrelaties binnen een huwelijk tussen man en vrouw. Daarom moeten we de advertentie afwijzen."

Bij wijze van compromis plaatst het RD deze week twee opinieartikelen over het onderwerp, waarop de hoofdredactie reageert. Klapwijk is gematigd tevreden. "Ik vind het ontzettend jammer. Ik denk dat de heer Hovius veel meer ruimte had dan hij zichzelf en z'n krant nu geeft. Een gemiste kans."

Staphorst
Blijft over de vijfduizend euro die Klapwijk en Femmes for Freedom inzamelden. Daarmee wil de Amsterdammer de advertentie via buitenreclame verspreiden in de regio Staphorst. Een ander deel van het geld wil hij gebruiken om juridisch uit te zoeken of de flyers van Civitias Christiana, aanleiding voor zijn actie, juridisch door de beugel konden.

De alternatieve doelen zijn bij aanvang van de actie duidelijk aangegeven, zegt hij. Donateurs die hun geld terug willen kunnen contact opnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden