Toch geen gratie voor zesvoudig moordenaar Koetsiertje

Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in café ‘t Koetsiertje in Delft, krijgt toch geen gratie. Dat zegt zijn advocaat Romke Wybenga. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de afwijzing.

Cevdet Yilmaz in 1985Beeld ANP

Wybenga kan niet zeggen wat er in de toelichting staat, omdat hij de stukken nog moet bestuderen. Yilmaz werd 36 jaar geleden veroordeeld tot levenslang, maar werd in 2001 in een tbs-kliniek geplaatst met het oog op mogelijke terugkeer in de maatschappij. Omdat die behandeling goed verloopt en hij al permanent buiten de muren van de kliniek leeft, leek de kans op gratie tot nog toe groot.

Ruzie in een café

De Nederlander van Turkse afkomst schoot op 5 april 1983 met een semiautomatisch pistool zes mensen dood, nadat hij ruzie had gekregen met een van de bezoekers van ‘t Koetsiertje. Onder de dodelijke slachtoffers was een meisje van 12. Vier andere cafébezoekers raakten gewond.

De motieven van Yilmaz zijn nooit helemaal opgehelderd. De man met wie hij ruzie kreeg, de 31-jarige Delftenaar Ton Smits, zou hem hebben uitgescholden. Yilmaz zweeg lang over de schietpartij. Er gingen geruchten dat hij lid was van de Turkse nationalistische groepering Grijze Wolven en dat hij werkte als lijfwacht van Delftse criminelen, maar beide aantijgingen zijn nooit bewezen.

Uitzicht op gratie

Yilmaz weigerde mee te werken aan onderzoek naar zijn misdaad en kreeg in hoger beroep levenslang voor eenmaal moord en vijfmaal doodslag, al beoordeelden deskundigen hem als ‘verminderd toerekeningsvatbaar’. In 2001 werd hij alsnog in een tbs-kliniek geplaatst. Vanaf 2003, na de invoering van een strengere Gratiewet, leek Yilmaz zijn straf helemaal uit te moeten zitten.

Toen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Nederland in 2016 echter op de vingers tikte en zei dat er altijd uitzicht moet zijn op gratie, kwam de vrijheid voor Yilmaz toch weer in zicht. Zeker nadat toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff met het plan kwam om een adviescommissie in het leven te roepen die bekijkt of levenslang gestrafte mensen na 25 jaar voor gratie in aanmerking komen.

Sinds eind 2016 leeft Yilmaz permanent buiten de kliniek met zijn gezin, maar hij staat nog wel onder toezicht en mag Nederland niet verlaten. Die situatie blijft nu ongewijzigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden