Toch geen advies over groei Schiphol

Er komt toch geen advies over de groei van Schiphol. Het plan van Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), om zelf met een aanbeveling te komen is woensdagavond door alle partijen in de Omgevingsraad Schiphol afgeblazen. Alders levert zijn opdracht nu in.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

"We hebben vanavond de balans opgemaakt en vastgesteld dat de verschillen tussen de partijen zodanig zijn dat er geen advies is uit te brengen," aldus Alders.

"We hebben vastgesteld dat de verschillen tussen de partijen zodanig zijn dat er geen advies valt uit te brengen. Ik heb als voorzitter nog een zeer gebalanceerd finaal advies proberen uit te brengen, maar alle partijen hebben daarop nee geantwoord. Ik heb dus de adviesaanvraag teruggegeven aan de minister. Nu is de politiek aan zet."

10.000 vluchten
Alders probeerde de partijen tot een compromis te bewegen waarin Schiphol tot en met 2023 10.000 extra vluchten per jaar zou mogen uitvoeren. Daarnaast zouden er 10.000 vluchten vanaf Lelystad moeten vertrekken. De luchtvaartsector vond dat te weinig, omwonenden willen helemaal geen groei.

Het werk van de Omgevingsraad zit er volgens Alders nu op. "Ik denk niet dat het polderen nu voorbij is. Er zal altijd een vorm van overleg zijn. Maar dat die in de vorm van de ORS intact blijft, is onjuist. Ik speel daar geen rol meer in. De keuze is aan de minister. Deze raad heeft zijn ding gedaan. De agenda is nu leeg."

Lees ook: Alders adviseert 'gematigde groei' Schiphol, bewoners verbijsterd

Reacties

Matt Poelmans, bewonersvertegenwoordiger: "De bewonersgroepen hebben een advies niet onmogelijk gemaakt door eerst mee te praten over groei en die vervolgens uit te sluiten. Er was vorige maand geen akkoord of een aanleiding voor een akkoord. We gaan nu als één blok met de gemeenten en provincies ons standpunt in den Haag benadrukken. Maar we moeten wel door met een overleg in de regio, volgens het model van deze Omgevingsraad om duidelijk te maken dat de omgeving geen groei wil. Wij willen pas op de plaats tot 2023. De luchtvaartsector moet eerst maar eens alle afspraken die ze nu al schenden, goed maken."

Adnan Tekin, gedeputeerde Schiphol, provincie Noord-Holland: "Er moeten nu eerst wettelijke afspraken komen over de huidige grens, tot 500.000 vluchten, zodat er ook gecontroleerd en ingegrepen kan worden. Daarna moeten we kritisch kijken naar groei en deze onder meer afhankelijk maken van woningbouw en een nieuwe luchtruimindeling. We gaan met bestuurders uit 40 gemeenten en vier provincies nu dat standpunt in Den Haag bepleiten. Dat zullen we niet samen met bewonersgroepen doen, iedereen heeft nu zijn eigen rol."

René de Groot, operationeel topman KLM: "Dit is een gemiste kans, maar het is niet de laatste kans om een compromis te sluiten. Groei is mogelijk binnen de afspraken die al zijn gemaakt, met alle begrip voor de lasten van omwonenden, maar ook voor de positie van KLM en Schiphol. We staan nu stil, maar we moeten wel door naar minimale, gematigde groei. Die is ook nodig om te kunnen blijven investeren in duurzame vliegtuigen. De 10.000 vluchten van Alders waren daarvoor niet genoeg."

Dick Benschop, topman Schiphol: "Ik ben best positief. Het is jammer dat er geen advies ligt, maar we hebben de afgelopen zes maanden vooruitgang geboekt. Het begrip tussen alle deelnemers is groter dan het voordien was. Er is van alle kanten begrip voor elkaars standpunt, maar geen overeenstemming. Dat geeft de juiste richting aan en contouren van een groeibesluit waar iedereen in wordt gehoord. Dat gaat helpen nu de bal bij Den Haag ligt."


Sijas Akkerman, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland:"Het is logisch om een pas op de plaats te maken en eerst de huidige situatie met maximaal 500.000 vluchten wettelijk vast te leggen. Daarna kunnen we een nieuw model voor het meten van geluidshinder invoeren en ambitieuze klimaatafspraken maken. Dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat Schiphol niet verder kan groeien en - objectief vanuit klimaat bekeken - zelfs moet krimpen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden