Toch een Kamermeerderheid voor Ceta-verdrag? ChristenUnie vraagt waarborgen

Het kabinet lijkt erin te slagen Ceta, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, door de Tweede Kamer te loodsen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wilde ‘stevige waarborgen’ voor hij in kan stemmen met Ceta. De kleinste regeringspartij, die eerder tegen was, is nodig voor een meerderheid.

ChristenUnie-Kamer Joël Voordewind tijdens het debat over de goedkeuring van het veelbesproken CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.Beeld ANP/Koen van Weel

Voordewind vroeg onder meer om betere controle op de voedselveiligheid en hormonen en een fonds voor kringlooplandbouw. Ingewijden denken dat minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel aan die eisen tegemoet kan komen. Voorafgaand aan het debat zei Kaag dat zij het ‘onbestaanbaar’ vond als de Tweede Kamer het EU-verdrag met Canada zou dwarsbomen.

Maar ook als de Tweede Kamer instemt, kan de D66-bewindsvrouw nog niet opgelucht ademhalen. Het verdrag moet ook nog in de Eerste Kamer worden aangenomen. Daar ligt een meerderheid een stuk moeilijker, sinds de PvdA het verdrag waar de toenmalig eigen minister Lilianne Ploumen nog over onderhandelde niet meer steunt.

Senaat

Het kabinet is in de senaat afhankelijk van andere partijen. Op de SGP lijkt Kaag niet te hoeven rekenen; die partij eist dat het landbouwdeel wordt aangepast. Ook 50Plus lijkt niet erg kansrijk, als eenmansfractie Femke Merel van Kooten – dat zich recent bij 50Plus aansloot – een indicatie is. Zij toonde zich in interrupties tijdens het Kamerdebat vanmiddag zeer kritisch.

Dat debat verzandde in een langdurig welles-nietesspelletje tussen hartstochtelijk pleitbezorgers VVD, CDA, D66 en Kamerlid Van Haga en de oppositiepartijen, die zich tegen het verdrag keren. Volgens de voorstanders is het verdrag goed voor de Nederlandse economie, neemt de handel al toe en verdienen Nederlandse mkb’ers al meer geld door het verdrag, dat twee jaar geleden al grotendeels in werking trad.

Boeren

Maar de oppositiepartijen stellen dat Nederland de lat te laag legt en wijzen erop dat bijvoorbeeld de regels voor voedselveiligheid en dierwelzijn in Canada lager zijn. “Als dier ben je in Canada een stuk slechter af,” aldus GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, die stelde dat een veetransport in Canada 36 uur mag duren, zonder eisen aan voedsel, water en rust. PVV-Kamerlid Danai van Weerdenburg vreest oneerlijke concurrentie en noemde het verdrag slecht voor boeren.

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel komt pas donderdagochtend toe aan haar beantwoording. Het debat liep uit omdat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet de Kamer verraste door vlak voor het debat vanmiddag zou beginnen vier uur spreektijd aan te vragen. De andere partijen hadden tussen de 10 en 30 minuten spreektijd. 

Omdat het debat tot diep in de nacht dreigde te duren, besloot de Kamer om na de eerste termijn te schorsen tot donderdagochtend 10:15 uur. Baudet sprak uiteindelijk anderhalf uur, waarin hij onder meer betoogde dat een verdrag dat met 27 lidstaten wordt gesloten nooit optimaal is voor één lidstaat. “One size fits no-one”, stelde hij. Een handelsverdrag met Canada vindt hij prima, mits het tussen Nederland en Canada is.

Naar verwachting wordt er volgende week over het Ceta-verdrag gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden