Toch doorstart voor Spaans restaurant Centra

Spaans restaurant Centra gaat weer open. De 'culinaire ambassade van Spanje', die vorig jaar failliet ging, start 14 maanden later alsnog door.

Centra in betere tijden Beeld Marc Driessen
Centra in betere tijdenBeeld Marc Driessen

Centra wordt overgenomen door de uitbaters van Dum Dum Palace op de Zeedijk, restaurantier Mooie Jongens en cateraar Hotmamahot. Na een verbouwing - het oude Centrapand wordt momenteel gerenoveerd, gaat het in september open als 'Xampanyeria Centra'.

"Het is niet makkelijk om aan de Lange Niezel aan de slag te gaan," zegt Laurens Nette van Mooie Jongens. "Het is zeker geen makkelijke straat voor een restaurant dat jonge Amsterdammers als doelgroep heeft, het is een echte toeristengebeurtenis. Maar ik vind het ook belangrijk dat we dit stuk stad terugveroveren voor de Amsterdammers."

'Zeker geen tapas'
De inrichting en uitstraling zal in de lijn van Dum Dum Palace liggen. Op het menu komen volgens Nette kleine Spaanse en Latijns-Amerikaanse gerechten die je samen kunt delen, 'maar zeker geen tapas'.

"De uitdaging is juist eens een Spaans restaurant op te zetten zónder die oude, afgezaagde Spaanse hapjes. We hebben meer culinaire aspiraties dan gehakballetjes in een bakje." Het restaurant komt straks ook met zijn eigen 'Cava Centra'.

Centra, dat zeventig jaar geleden de Spaanse keuken in Nederland introduceerde en uitgroeide tot een hotspot voor expats, toeristen, studenten en bekende Nederlanders, ging vorig jaar zomer failliet. Volgens de toenmalig eigenaar vanwege een onverwachte renovatie, volgens schuldeisers en personeel door wanbeheer.

Doorstart
Dat het veertien maanden later alsnog tot een doorstart komt, is volgens curator Carry Dullaart uitzonderlijk. "Maar ik wilde samen met de eigenaar van het pand, nv Zeedijk, toch proberen Centra voor Amsterdam en voor de buurt te behouden. nv Zeedijk had de beslissende stem, zonder hen was het niet gelukt. Er waren ook hele andere gebruikers in zicht."

De nieuwe eigenaren betalen hem beduidend meer voor naam en goodwill van het restaurant dan volgens Dullaart gebruikelijk is in dit soort gevallen. "Het was meteen duidelijk dat ze een goed verhaal hadden. Een combinatie van restaurantier en cateraar maakt de kansen dat het nu wel lukt met Centra veel groter. Je wilt immers niet over een jaar met het volgende faillissement zitten."

Lees ook: Restaurant Centra gaat met de Spaanse slag over de kop

De eigenaren van Dum Dum Palace op de Zeedijk nemen Centra over Beeld Mats van Soolingen
De eigenaren van Dum Dum Palace op de Zeedijk nemen Centra overBeeld Mats van Soolingen

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden