Toch beeld voor verzetsheld Walraven van Hall

AMSTERDAM - Persoonlijke tussenkomst van oud-minister Onno Ruding heeft het monument voor verzetsheld Walraven van Hall gered. Het bronzen beeld tere ere van de 'bankier van het verzet' zal in september volgend jaar worden onthuld.

Door de kredietcrisis waren de plannen voor een gedenkteken voor de begin 1945 door de Duitsers opgepakte en gefusilleerde Walraven van Hall op losse schroeven komen staan. Het monument had al dit jaar op 10 februari, de geboortedag van Van Hall, of op 12 februari, zijn sterfdag, onthuld moeten worden. Maar door de moeizame financiering moest dat worden uitgesteld.

Veel financiële instellingen kwamen door de kredietcrisis hun toezeggingen niet na. Tot dusver was alleen De Nederlandsche Bank (DNB) met 25.000 euro over de brug gekomen. Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten wilde 90.000 euro uittrekken voor het bronzen beeld op het Frederiksplein, maar alleen onder de voorwaarde dat de organisatie binnen dertien weken eenzelfde bedrag wist aan te boren.

Bemiddeling door voormalig bankier Onno Ruding, van 1982 tot 1989 minister van Financiën, bood uitkomst. Ruding wist op persoonlijke titel bij Rabobank, Effectenbank en Bank Nederlandse Gemeenten alsnog geld los te weken. Initiatiefnemer Hans Weijers is er nu van overtuigd dat hij de rest van het benodigde geld snel binnen zal hebben.

Stadsdeel Centrum heeft een bouwvergunning verleend voor het beeld dat de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo ontwierp. Het gaat om een in brons gegoten gevelde boom, die symbool moet staan voor Van Hall, die erom bekend stond dat hij mensen bij elkaar bracht.

Walraven van Hall had tijdens de Tweede Wereldoorlog de leiding over het Nationaal Steun Fonds, dat het verzet financierde. In 1944 wist hij met zijn broer Gijs, die later burgemeester van Amsterdam werd, met behulp van vervalste waardepapieren 50 miljoen gulden uit de kluizen van De Nederlandsche Bank te verduisteren. Het geld ging naar het verzet. (HENK SCHUTTEN)

Het ontwerp van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo. Foto Stichting Monument Walraven van Hall Beeld
Het ontwerp van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo. Foto Stichting Monument Walraven van Hall

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden