TNO: zorgwerk psychisch zwaar

De combinatie van psychisch én fysiek zware arbeid komt vooral voor in de zorg. Foto GPD Beeld
De combinatie van psychisch én fysiek zware arbeid komt vooral voor in de zorg. Foto GPD

AMSTERDAM - Mensen met werk dat in psychisch opzicht zwaar is, zouden ook op hun 65ste moeten kunnen stoppen met werken. Politieagenten, ziekenverzorgers en docenten moeten worden vrijgesteld van de plicht tot hun 67ste door te werken .

Tot deze aanbeveling komen drie onderzoekers van TNO in een artikel in het economenvakblad ESB. Zij vrezen dat het kabinet alleen een uitzondering wil maken voor lichamelijk zwaar werk.

Om te beoordelen of werk zwaar is, keken de onderzoekers naar de gevolgen ervan op de gezondheid, het verzuim en de uitval.

De combinatie van psychisch én fysiek zware arbeid komt vooral voor in de zorg, bij de brandweer, de politie en bus- en treinbestuurders. Docenten, artsen en leidinggevenden worden door hun baan vooral mentaal zwaar belast.

De TNO-onderzoekers wijzen erop dat de hoeveelheid lichamelijk zwaar werk, zoals in de landbouw en de industrie, in Nederland de laatste tientallen jaren flink is verminderd. Bijna driekwart van de beroepsbevolking werkt nu in de dienstensector. 'Daar gaat het minder om gevaarlijk werk, bedrijfsongevallen of zwaar tillen, maar meer om werkdruk, veeleisende en emotionele klantcontacten met intimidatie, agressie en geweld,' aldus de onderzoekers. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden