TLN blij met uitstel kilometerheffing België

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij dat België voorlopig geen kilometerheffing invoert. De heffing zou vanaf volgend jaar gaan gelden voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton. Maar vandaag liet de Vlaamse minister-president Kris Peeters plotseling weten dat invoering pas in 2016 plaatsvindt. Ook het voor 2014 geplande wegenvignet voor automobilisten komt er pas in 2016.

Peeters erkent dat er nog een heel 'juridisch-technisch traject' moet worden afgelegd. Zo moeten voor de invoering wetsvoorstellen worden ingediend en moet België een complete aanbestedingsprocedure in gang zetten.

Uit eerder onderzoek van TLN en verladerorganisatie EVO blijkt dat een kilometerheffing de Nederlandse vervoerders 36 miljoen euro per jaar extra gaat kosten. 'België is voor ons een belangrijk doorvoerland richting Zuid-Europa. We moeten dat geld dus wel betalen, terwijl Nederlandse automobilisten af kunnen zien van hun reis of de trein of het vliegtuig kunnen nemen', aldus een woordvoerder van TLN.

De vervoerdersorganisatie is vooral blij dat het wegenvignet voor personenwagens en de kilometerheffing voor buitenlandse chauffeurs in 2016 gelijktijdig worden ingevoerd. 'Anders is het gewoon een melkkoe: dan betalen we miljoenen extra terwijl de files er niet minder om worden', aldus woordvoerder.

De Vlaamse milieubeweging is juist teleurgesteld. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt een uitstel van de kilometerheffing 'onaanvaardbaar', omdat de maatregel luchtvervuiling en klimaatopwarming zou tegengaan..

Het Belgische systeem zal volgens ministers-president Peeters gelijkwaardig zijn aan de systemen die al zijn ingevoerd in andere Europese landen, zoals Duitsland. De tarieven voor België liggen echter nog niet vast. Zodra de kilometerheffing wordt ingevoerd, vervalt volgens Peeters het huidige Eurovignet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden