Tjin's Exotische Broodjes wint rechtszaak van naamgenoten

Tjin's Exotische Broodjes op de Van Woustraat is de enige échte. Bijna alle andere zaken die zo heten moeten binnen 14 dagen van naam veranderen.

David van Unen
Tjin's Exotische Broodjes op de Van Woustraat Beeld Google Streetview
Tjin's Exotische Broodjes op de Van WoustraatBeeld Google Streetview

Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag bepaald in een kort geding dat de Surinaamse toko tegen een aantal naamgenoten had aangespannen. De zaak op de Van Woustraat was het eerste bedrijf dat zich Tjin's noemde.

De vier gedaagde winkels werden pas later opgericht, allen door het bedrijf DRT Catering. De eigenaar daarvan had tijdens een zitting twee weken geleden aangegeven geen kwaad in de zin te hebben. Hij had toestemming één van zijn zaken (die op het Gelderlandplein) Tjin's te noemen en was in de veronderstelling dat het bij de anderen ook mocht.

Omdat die zaken vrijwel dezelfde producten maar dan van mindere kwaliteit (dixit Tjin's Exotische Broodjes) verkopen, ondervond de toko aan de Van Woustraat naar eigen zeggen zakelijke hinder van z'n naamgenoten. Bovendien verbiedt de Handelsnaamwet het om namen die al in handen zijn van een ander te gebruiken. Ook als ze maar een beetje afwijken van een al geregistreerde handelsaam is het overnemen van namen verboden.

Daarom moet DRT Catering binnen twee weken de naam Tjin's en logo's daarmee verwijderd hebben. Daar was het bedrijf overigens al grotendeels mee begonnen. De Tjin's van DRT Catering gaan binnenkort door het leven als Suri To Go.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden