Tjin's Exotische Broodjes voert rechtszaak tegen andere Tjin's

Tjin's Exotische Broodjes, Tjin's ­toko, Tjin's catering: de afhandeling voor de rechtbank van een ruzie tussen de verkopers van Surinaamse snacks leidt niet alleen tot een rammelende maag, maar ook tot ver­warring onder de aanwezigen.

Patrick Meershoek
Tjin's Exotische Broodjes aan de Van Woustraat spande een kort geding aan. Beeld Google Streetview
Tjin's Exotische Broodjes aan de Van Woustraat spande een kort geding aan.Beeld Google Streetview

Verspreid over de hele stad wordt de Surinaamse familienaam Tjin's door winkels gevoerd. Het kort geding is aangespannen door de eigenaren van Tjin's Exotische Broodjes in de Van Woustraat.

Zij willen dat de concurrentie in de Leidsestraat, op het Mosveld en de Calandlaan in Amsterdam en het Westwijkplein in Amstelveen ophoudt met het voeren van de handelsnaam Tjin's.

Reputatie
Volgens de eigenaren ondervinden zij zakelijke hinder van de naamsverwarring. De winkels zouden identieke producten aanbieden, maar van mindere kwaliteit. Als gevolg van de klachten op bijvoorbeeld sociale media, wordt de reputatie van de broodjeswinkel geweld aangedaan.

De vier gedaagde winkels zijn de afgelopen jaren opgericht door DRT Catering. De eigenaar van het cateringbedrijf was aanwezig op de zitting, en legde met zijn advocaat uit dat hij te goeder trouw had gehandeld.

Hij was met Tjin's op het Gelderlandplein (dat toestemming had die naam te voeren) in zee gegaan, en de zaken gingen zo voorspoedig dat besloten werd ook enkele winkels te openen.

De eigenaar van het cateringbedrijf had van zijn zakenpartner toestemming gekregen om de naam Tjin's te voeren, vertelde zijn advocaat. "Die deed voorkomen alsof hij de licentie van de handelsnaam in zijn bezit had. Mijn cliënt wist niet beter dan dat hij de naam kon gebruiken voor de andere winkels."

Nieuwe naam
Om zijn goede bedoelingen te onderstrepen heeft de eigenaar van DRT Catering inmiddels een nieuwe naam bedacht voor zijn keten: Suri To Go. Het gaat de winkels voor de wind, want er zijn uitbreidingsplannen in Hilversum, Scheveningen, Nijmegen en Maastricht.

De tegenpartij wees erop dat het filiaal in Amstelveen nog steeds een lichtbak heeft hangen met de oude naam. Volgens de filiaalhouder kreeg hij van de beheerder van het winkelcentrum geen toestemming de lichtbak af te dekken met een vuilniszak.

De rechtbank doet uitspraak op 1 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden