Column

Tja

THEODOR HOLMAN
Omdat ik nergens aan mee hoefde te doen - ik mocht niet signeren en men wilde ook liever niet dat ik mensen interviewde - bezocht ik de Uitmarkt maar weer eens zoals een tiental jaren geleden.

En ineens kreeg ik 'het tja-gevoel'.

Tja.

''Heb je Bonkel en de Borneo's gezien met hun nieuwe voorstelling?''
''Ja... tja... ja.''

''Tja? Wat is er tja? Waarom zeg je tja?''
''Tja... 'kweetnie. Tja...''

''Vond je het niet goed dan?''
''Jawel, jawel. Bonkel was leuk en de Borneo's kunnen heel goed zingen en acteren, erg knap enzo. Ja, maar toch, tja.''

Het tjagevoel is niet het gevoel van: dit heb ik al eens gezien. Het is ook niet: oude man ziet geen kwaliteit meer. Nee, ik zie misschien wel meer kwaliteit dan twintig jaar geleden. En de stemmen zijn mooier en de acteurs misschien wel beter geworden en om de cabaretiers kun je wellicht meer lachen, maar toch...

Tja, hoe zal ik het zeggen.

Het kwam misschien door de regenvlagen dat men soms een ergerlijke 'buiten-regent-het,-maar-hierbinnen-is-het-gezellighouding' over zich had.

Helaas kan ik geen voorbeelden geven, want alles was best tof. En ik heb ook wel voorstellingen gezien waar ik misschien, eventueel, als meer mensen meegaan, heen wil gaan. Al ben ik ze vergeten.

Maar tja...

Eén van de belangrijkste redenen van mijn tjagevoel was dat ik tot twee keer toe iemand hoorde zeggen: ''Snel, we moeten opschieten, de musicalsingalong begint zo.''

De musicalsingalong. Misschien schrijf je wel sing along. Maar ik hoorde moezikalsingalong. Met Chantal Janzen en Frits Sissing.

Tja...

Het was de uitsmijter van de Uitmarkt.

Ik ben echt niet heel erg bekakt of zo, en ik begrijp ook wel dat je Halina Reijn niet anderhalf uur Hedda Gabler kunt laten spelen als je zo'n enorme tent op het Museumplein hebt staan, maar dan denk ik toch: tja.

Wat had ik nu eigenlijk de laatste dagen op de Uitmarkt gezien?

Wat tapashapjes, wat nootjes en wat chips op een bijeenkomst waar men maar één borrel schenkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden