Tipgever Chipshol had relatie met Kalbfleisch

De 'liegende rechter' Hans Westenberg bij het betreden van de rechtbank in Rotterdam in 2006. Foto GPD

De tipgeefster in de zaak van projectontwikkelaar Chipshol tegen oud-rechter Westenberg had eind jaren tachtig een relatie met Pieter Kalbfleisch, nu topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit Nma. De 64-jarige vrouw werkt al 33 jaar bij de rechtbank in Den Haag als juridisch medewerkster.

Dat bleek woensdag tijdens het verhoor van de tipgeefster, dat in het openbaar plaatsvindt. Chipshol stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. Het proces ging over grond rond Schiphol. Chipshol vermoedt dat sprake is geweest van vriendjespolitiek en een anonieme tip leek dat te bevestigen.

Volgens vader en zoon Poot, oud-directeur en directeur van Chipshol, waren Westenberg en zijn oud-collegarechter Pieter Kalbfleisch in de tijd van het proces bevriend. Kalbfleisch was op zijn beurt bevriend met de tegenpartij, de broers Harry en Jan-Jonathan van Andel. De tipgeefster, die in 2007 een anonieme brief stuurde naar Nieuwe Revu, stelde dat Kalbfleisch daarom aan Westenberg had gevraagd de bewuste zaak voor zijn vrienden te behandelen.

De vrouw bleef daar woensdag bij. In de tijd dat zij als griffier met Westenberg samenwerkte, kwam Kalbfleisch op een bepaald moment ''opgewonden'' de kamer binnen, op zoek naar Westenberg, zo verklaarde ze. Kalbfleisch had net een telefoontje gekregen van zijn vriend Van Andel, die had verteld dat een grote ruzie was ontstaan.

Later vroeg zij Kalbfleisch of hij Westenberg er nog over had gesproken. Hij bevestigde dat en zei dat hij Westenberg had gevraagd de zaak te doen, mocht het zover komen. Het ging om de zakelijke belangen van Van Andel. De naam Chipshol had de latere tipgeefster toen nog nooit gehoord.

Zowel Westenberg als Kalbfleisch heeft ontkend. Kalbfleisch noemde de anonieme tip tijdens zijn verhoor eind vorig jaar ''kletskoek'' en stelde dat hij de Chipsholzaken niet met Westenberg had besproken.

De tipgeefster maakte zich in januari van dit jaar aan de rechtbank bekend, maar haar identiteit werd geheimgehouden. De rechter-commissaris had eerder op de ochtend besloten dat het verhoor in het openbaar zou plaatsvinden. (ANP)

Pieter Kalbfleisch. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden