Plus

Tims ^ Tent nu in een bungalow én op televisie

De winterse editie van Tim den Bestens interviewprogramma Tims ^ Tent is nóg kneuteriger. In zijn bungalow ontvangt hij onder anderen Ray Fuego en Sla-ondernemer Nina Pierson.

Nina Pierson met interviewer Tim den Besten. 'Ik kan wel zeggen dat Nina mijn hartje heeft gestolen'Beeld Anna schouten/VPRO

Waar voorheen Tims Tent versierd was met gekleurde lampjes en de gasten op campingstoelen zaten, lurkend aan pakjes Taksi, is Tim den Bes­ten nu neergestreken in een bungalow op de Veluwe. Hij ontvangt zijn gasten op het park, praat met ze op de leren bank in zijn huisje, gaat naar de supermarkt op het terrein of doet een fijne activiteit zoals vogelvoederhuisjes kleien.

Het decor voor een goed gesprek kan wat hem betreft niet kneuterig genoeg zijn. Het huisje is daarom aangekleed met een indrukwekkend arsenaal aan hertenparafernalia, wollen dekentjes en pannenlappen met zwijntjes erop, allemaal ingeslagen in het parkwinkeltje. "Het leek mij leuk om hippe, jonge mensen een dag lang hun verhaal te laten doen in alle lulligheid," zegt Den Besten.

"Ik ben nu de aflevering met rapper Ray Fuego van Smib aan het monteren. Die jongen is opgegroeid in de Bijlmer en heb ik vaak zien optreden. Ik vind het heel grappig om hem dan op de bank te zien zitten met een hertenkussentje naast hem en een eekhoornmokje in zijn hand."

Quinoakut
De aflevering met de Amsterdamse ondernemer Nina Pierson belooft spannend te worden. Zij is eigenaar van de saladebars Sla en het online magazine Bedrock, waar artikelen verschijnen over gezonde voeding, spiritualiteit en mindfulness. Tim den Besten is dan weer bekend vanwege de term quinoakut, waarmee hij iemand omschreef die een grote voorliefde heeft voor superfoods, zaden en pitten, en daar heel graag over praat. Maar tijdens de aflevering noemt Pierson zichzelf al direct lachend een quinoakut, en zegt ze er nog trots op te zijn ook.

Zoals gewoonlijk schuwt Den Besten de kritische of ongemakkelijk opmerkingen niet. Zo heeft Pierson voor Chantal Janzens platform &C een serie gemaakt over een 'material detox', waarin ze probeert minder te shoppen en kleren weggooit.

Den Besten in de aflevering: "Aan de ene kant keek ik ernaar en dacht ik: herkenbaar, ik heb ook veel te veel spullen. Maar aan de andere kant dacht ik: nou, dit is gewoon zo'n verwend Amsterdams wijf, weetjewel, die haar grootste problemen tentoonspreidt, namelijk dat ze te veel schoenen heeft." Ook hierop rea­geert Pierson sportief en open.

Den Besten: "Ik kan wel zeggen dat Nina mijn hartje heeft gestolen: ze is heel lief en grappig, leeft bewust, maar is niet doorgedraaid. Ze was ook veel genuanceerder dan dat ik op basis van haar Instagram dacht, en vond het juist leuk om met iemand te praten die niet in haar groene cirkeltje zit."

Het eerste seizoen van Tims ^ Tent was alleen online te zien, nu heeft de VPRO het programma zendtijd gegeven. Zondagavond, direct na Zondag met Lubach, waar ongeveer een miljoen mensen naar kijken. Dat het programma te zien is op de beeldbuis, de NPO-site én op YouTube, is volgens Den Besten een teken dat de publieke omroep langzaam maar zeker de toegevoegde waarde is gaan inzien van wat jonge makers op internet doen.

#Boos
De afgelopen jaren was de NPO regelmatig onderwerp van discussie als het op de internet­bezigheden aankwam. Omroepen mochten tot voor kort geen materiaal op YouTube zetten - dé plek waar kinderen en jongeren zitten - en de netmanager noemde een productie als de succesvolle onlineserie #Boos van Tim Hofman min of meer minderwaardig ten opzichte van échte tv-programma's. Den Besten: "Ze zijn erg laat, maar beter laat dan nooit."

Hierdoor maakt Den Besten dit jaar misschien wel aanspraak op de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview van het jaar. Vorig jaar kreeg hij een eervolle vermelding voor zijn mooie campinggesprek met Ismail Ilgun, maar maakte geen kans omdat het niet daadwerkelijk op tv te zien was.

Tims ^ Tent met acteur Maarten Heymans, zondag om 22.30 uur op NPO 3 (VPRO) en hieronder al op Youtube te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden