Timmermans wil tientallen Europese wetsvoorstellen schrappen

Europees Commissaris Frans Timmermans gaat schoon schip maken in Brussel. Hij wil tientallen Europese wetsvoorstellen schrappen en wijzigen die in zijn ogen geen zin hebben. Hij presenteerde zijn plannen vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg, nadat hij eerder al stappen tegen de Brusselse bemoeizucht en bureaucratie had aangekondigd.

Europees Commissaris Frans Timmermans vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg Beeld epa
Europees Commissaris Frans Timmermans vandaag in het Europees Parlement in StraatsburgBeeld epa

Timmermans en zijn collega's in de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker vinden dat zij zich meer met de hoofdzaken moeten bezighouden, minder met de bijzaken. De commissie wil daarmee volgens eigen zeggen vooral het vertrouwen van de burger in de Europese Unie terugwinnen.

Brussel hoopt de groeiende euroscepsis de wind uit de zeilen te kunnen nemen. Geen gedoe meer over de kromheid van een banaan of komkommer, hopen Juncker en diens commissie.

'Groter en ambitieuzer op grote zaken, kleiner en bescheidener op kleine zaken', luidt het motto van de commissie. Nederland en enkele andere landen hamerden al een tijdje op een kleinere Europese rol bij zaken waar dat kan.

Timmermans, de tweede man in de commissie na Juncker en belast met Betere Regelgeving, wil snoeien in plannen die van de vorige commissie-Barroso zijn geërfd. Het gaat om voorstellen die inmiddels zijn achterhaald, al jaren op tafel liggen of eenvoudiger kunnen. De nationale regeringen en het EU-parlement moeten nog hun mening geven over de schraplijst.

Een van de 'kansloze' wetsvoorstellen die in de ogen van Timmermans en de commissie kan verdwijnen, gaat over recycling en het vermijden van de afvalberg. Een akkoord hierover met vooral de zuidelijke en oostelijke lidstaten lijkt vrijwel onhaalbaar. Timmermans kondigde echter een betere aanpak aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden