Timmermans wacht op Russische aanklacht Greenpeace-activisten

Zolang niet duidelijk is waarvoor de twee Nederlandse Greenpeace-activisten in Rusland zijn aangeklaagd, zal Nederland nog geen stappen nemen. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in de Tweede Kamer.

Oulahsen in haar cel. De twee Nederlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels, blijven nog zeker 2 maanden in de Russische cel. Beeld epa
Oulahsen in haar cel. De twee Nederlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels, blijven nog zeker 2 maanden in de Russische cel.Beeld epa

Pas als we officieel de aanklacht hebben gehoord, kunnen we reageren, zei de bewindsman. De Russen houden zich volgens hem strikt aan de wet, en hij wil mogelijk net zo reageren. 'Dan kan het beste resultaat opleveren.' Nederland kijkt intussen wel naar mogelijke juridische vervolgstappen zoals een gang naar het Zeerechttribunaal. Hij vindt dat de bemanning en hun schip zo snel mogelijk moeten worden vrijgelaten.

De Arctic Sunrise werd ruim anderhalf week geleden geënterd door de Russische autoriteiten. Kort daarvoor had Greenpeace met het schip ten zuiden van Nova Zembla geprotesteerd bij een boorplatform van het Russische bedrijf Gazprom. Volgens Greenpeace enterden de Russen het schip in internationale wateren.

Het schip is overgebracht naar Moermansk en het voorarrest van de bemanning is verlengd met twee maanden. De opvarendenzijn nog niet officieel aangeklaagd, maar worden verdacht van piraterij.

Uitblijven stappen stelt Greenpeace teleur
Dat Nederland nog geen juridische stappen onderneemt tegen Rusland, stelt Greenpeace teleur. Maandag meldde de milieuorganisatie dat de Russische ambassades wereldwijd in de afgelopen dagen zeker 663.000 e-mails van Greenpeace-aanhangers hebben gekregen.

Greenpeace heeft op zijn website een steunbetuiging gezet voor de 30 activisten die vastzitten in Rusland. Onder de arrestanten zijn twee Nederlanders. Bezoekers kunnen op de Greenpeace-site hun naam, land en e-mailadres invullen. Greenpeace zorgt er dan voor dat de tekst terechtkomt bij de Russische ambassade in het land.

In de e-mail staat dat 'het duidelijk belachelijk is om vreedzame demonstranten op zo'n manier op te sluiten'. Greenpeace eist ,,de onmiddellijke vrijlating van alle activisten en ons schip en een voorgoed einde aan olieboringen in het poolgebied'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden