Timmermans prijst terughoudendheid Oekraïne

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het nog steeds 'prijzenswaardig' dat de autoriteiten en het leger in Oekraïne zeer terughoudend zijn met het gebruik van geweld. De situatie in het oosten van het land is volgens hem zeer gespannen en daar maakt hij zich grote zorgen over.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld ap
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld ap

In het oosten van Oekraïne is het heel onoverzichtelijk, zei Timmermans vandaag voorafgaande aan de ministerraad. 'Ik hoop dat die onoverzichtelijke situatie verbeterd kan worden op het moment dat de Russen eindelijk eens een keer ophouden met stoken daar', zei hij.

Timmermans hoopt dat het huidige overleg in Genève over de crisis tussen Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie iets oplevert. Zijn verwachtingen zijn niet hoog gespannen. Het zou al een doorbraak zijn als het gesprek plaatsvindt, aldus de minister.

Verantwoordelijkheid in NAVO-verband
Zijn collega Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft ook grote zorgen over de ontwikkelingen in Oekraïne. Nederland neemt volgens haar z'n verantwoordelijkheid om in NAVO-verband de oostelijke bondgenoten gerust te stellen door meer militair materieel naar de oostgrenzen te sturen. Hennis benadrukte dat Nederlandse militairen niet actief worden in Oekraïne.

Het kabinet stelt onder meer F-16-gevechtsvliegtuigen en een marinefregat beschikbaar voor de NAVO-operaties om de oostelijke lidstaten te beschermen. De opperbevelhebber van de NAVO in Europa brengt in kaart waaraan behoefte is en zal dan een beroep doen op de bondgenoten, zei Hennis. Nederland levert nu al een vliegtuig dat Awacs-radarvliegtuigen bijtankt die boven Polen en Roemenië patrouilleren. Een mijnenjager gaat binnenkort oefeningen doen en havenbezoeken afleggen in de Oostzee.

'Heel normaal'
Volgens de ministers is het Nederlandse aanbod heel normaal. 'We gaan onze reguliere oefenprogramma's en activiteiten enigszins aanpassen om te zorgen dat we bondgenoten in het oosten van de NAVO wat meer zekerheid geven', zei Timmermans.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden