Timmermans: Oekraïne komende dertig jaar nog geen EU-lid

De Europese Unie moet Oekraïne niet nu opeens een lidmaatschap van de unie in het vooruitzicht stellen. Dat zegt minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

Het is volgens hem voorlopig niet aan de orde dat Oekraïne toetreedt tot de EU. 'De komende dertig jaar zeker niet', aldus de PvdA-bewindsman. De EU wil Oekraïne via een zogeheten partnerschap een bijzondere band met de unie geven, maar geen volwaardig lidmaatschap.

Volgens Timmermans is er voor de EU geen enkele aanleiding om van die lijn af te wijken, ook niet na alle recente politieke veranderingen in het land. 'Ik vind het geen verstandige benadering om nu plotseling meer perspectief te bieden. Europa moet aan de eigen strategie vasthouden en niet in het midden van een crisis van strategie veranderen. De crisis moet worden bestreden', zegt hij.

Op termijn toetreden
Het Europees Parlement wil dat Oekraïne op termijn kan toetreden tot de EU en vindt dat het land uitzicht moet hebben op toetreding, aldus Europarlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie.

Timmermans is het 'totaal oneens' met dat standpunt. 'Midden in de crisis spiegelen zij Oekraïne lidmaatschap voor. Het allerergste vind ik nog dat ze iets voorspiegelen dat niet kan worden waargemaakt. Dan bouw je de frustratie over Europa van tevoren al in.'

De kwestie-Oekraïne is volgens Timmermans voor de EU 'de grootste geopolitieke uitdaging sinds het einde van de Koude Oorlog. Groter dan indertijd de Joegoslavië-crisis. Als we niet op een stabiele manier met Oekraïne kunnen omgaan, als we niet weten hoe de verhoudingen op het Europese continent in te kleden, kunnen de consequenties heel groot zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden