Timmermans: Kamer heeft niet gelekt over Syrië

Leden van de Tweede Kamer hebben geen informatie gelekt uit een vertrouwelijke briefing met de inlichtingendiensten. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens een overleg in de Kamer over Syrië. Hij gaf toe 'te kort door de bocht' te zijn gegaan.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse ZakenBeeld anp

De oppositie toonde zich tevreden met de mededeling van de minister. 'De kou is uit de lucht', zei Joël Voordewind (ChristenUnie). Sjoerd Sjoerdsma van D66 vindt het een 'goed gebaar'. Volgens Pieter Omtzigt van het CDA 'is het goed dat de minister zijn woorden helemaal terugneemt'.

Gevoelige context
Volgens Timmermans moesten zijn opmerkingen in de gevoelige context worden gezien dat hij wil voorkomen dat inlichtingendiensten van partnerlanden geen informatie meer aan de Nederlandse diensten willen geven uit vrees dat er iets naar buiten zou komen. Maar de informatie van de diensten deelt de minister zeker met de Kamer, desnoods vertrouwelijk, zei hij. 'En alles wat ik tegen u zeg is door de diensten gevalideerd.'

De vertrouwelijke briefing van de inlichtingendiensten had plaats op 4 september. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zei toen na afloop geen 'smoking gun' te hebben gezien. Volgens Timmermans was deze briefing door de diensten een 'hoge uitzondering'.

Eerder op de ochtend werd de Kamer tijdens een besloten deel van het overleg bijgepraat door Timmermans over de gifgasaanval in Syrië van 21 augustus. Na afloop van het besloten gedeelte leek de oppositie tevreden. Het was 'nuttig', twitterde Sjoerdsma. Wel dringen onder anderen D66 en CDA er bij het kabinet op aan om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken.

Stok achter de deur
Tijdens het overleg toonden alle partijen zich opgelucht over het feit dat een militaire interventie in Syrië voorlopig van de baan lijkt. Timmermans herhaalde wel een stok achter de deur te willen houden en 'wel zo stevig mogelijk'. Dat moet in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad komen te staan. Timmermans meldde verder 1,5 miljoen euro te geven aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Die organisatie moet zorgen dat de chemische wapens in Syrië worden vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden