Timmermans: 'Hulp voor Libische overgang naar democratie'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Libische regering steun aangeboden bij de overgang van het land naar een democratische rechtsstaat. Timmermans bracht die boodschap zondag in gesprekken met de premier, met zijn Libische ambtgenoot en met de parlementsvoorzitter. Hij betuigde ook steun aan de gematigde groepen in het land.

Minister Frans Timmermans. Beeld epa
Minister Frans Timmermans.Beeld epa

Met premier Ali Zeidan sprak Timmermans af dat Nederland en Libië de bilaterale betrekkingen versterken en regelmatig politiek overleg zullen hebben. 'Nederland helpt Libië graag bij het bevorderen van de mensenrechten en het ontwikkelen van de rechtsstaat. Ook om te verzekeren dat de rechten van vrouwen, die een belangrijke rol speelden in de revolutie, beter worden beschermd. Een goede rechtsstaat in Libië heeft een positieve uitwerking op de hele regio', aldus de minister.

Volgens Timmermans zijn er ook op economisch vlak mogelijkheden tot samenwerking, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Libische havens, landbouw, watermanagement, en logistiek.

Timmermans sprak in de gesprekken zijn zorgen uit over de nog altijd broze veiligheidssituatie en de sterke positie van de milities. 'Europa is ook gebaat bij veiligheid in de regio, van Iran tot Mali. Samenwerken tegen extremistische dreiging in de regio is van groot belang.' Nederland heeft eerder aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de EU-grensmissie in Libië.

De minister had verder een ontmoeting met niet-gouvernementele organisaties, die zich onder meer inzetten voor vrouwenrechten en voor verbeterde toegang tot het rechtssysteem. Ook sprak hij met Nederlandse en internationale bedrijven over de kansen en mogelijkheden van het zakendoen in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden