Timmermans grijpt naast Europese topfunctie - PVV stemde tegen

De PvdA'er Frans Timmermans is dinsdag niet gekozen tot Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa.

Frans Timmermans © ANP Beeld
Frans Timmermans © ANP

Het parlement van de organisatie voor mensenrechten en democratie benoemde de Letse politicoloog Nils Muiznieks in de prestigieuze functie. Dat meldde de Raad op de eigen website.

Muiznieks werd in de eerste ronde gekozen met een absolute meerderheid van 120 van de 239 geldige stemmen. Timmermans kreeg 92 stemmen, de Belgische oud-Ombudsman Pierre-Yves Monette haalde 27 stemmen.

PVV

De PVV-vertegenwoordiger in het parlement Raad van Europa, Eerste Kamerlid Peter van Dijk, stemde niet voor Timmermans, meldde PVV-senator Reinette Klever via Twitter. Die ene stem leidde ertoe dat het niet kwam tot een tweede stemronde.

Timmermans was samen met Muiznieks en de Belgische Pierre-Yves Monette geselecteerd uit vijf kandidaten.

Timmermans was door Nederland voorgedragen vanwege zijn exceptionele kennis van Europese aangelegenheden en minderheden. Ook beschikt hij volgens de aanbevelingsbrief (pdf), die is gepubliceerd op de site van de Raad, over uitstekende kennis van het Engels, Frans, Duits, Russisch en Italiaans.

De Commissaris voor de Mensenrechten en Democratie treedt op als de mensenrechten in het gedrang komen in de 47 landen die zijn aangesloten bij de Raad van Europa. De organisatie is vooral bekend door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De commissaris treedt op als de mensenrechten in het gedrang komen in de 47 landen die zijn aangesloten bij de Raad van Europa. De organisatie is vooral bekend door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden