Timmermans bezoekt 'buurland' Venezuela

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken brengt begin volgende week een eendaags bezoek aan Venezuela. Hij gaat naar het grootste buurland van ons koninkrijk samen met de premiers van Curaçao en Aruba.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

'De relatie is goed, maar we spreken elkaar nauwelijks', aldus Timmermans. 'Het belangrijkste is een structuur voor een gesprek te vinden, dat we elkaar wat vaker spreken en gegevens uitwisselen.' Er zal een akkoord worden getekend om de banden aan te halen.

Verder wil hij de economische relatie versterken. Venezuela ligt in een regio die een enorme groei doormaakt. 'Er ligt grote economische potentie'. De bewindsman denkt dan vooral aan de energiesector. Het land is een grote olieproducent. Op Curaçao huurt het staatsoliebedrijf een grote raffinaderij.

Chávez
De relatie met het Zuid-Amerikaanse land kende de afgelopen jaren nogal wat hobbels. Zo beschuldigde wijlen president Hugo Chávez in 2009 Nederland ervan samen met VS zich voor te bereiden op 'agressie' tegen Venezuela.

Ook wekte de populistische linkse president wel eens de indruk aanspraak te maken op de Antillen. Over dat laatste zal het gesprek volgens Timmermans niet gaan. 'Venezuela respecteert de territoriale integriteit van het koninkrijk en ik hoor daarover ook geen enkele zorg.'

De afgelopen twee jaar keerde de rust terug in de betrekkingen. De reis naar Venezuela is een 'nieuw begin'. Timmermans heeft de indruk dat Venezuela 'echt de ambitie heeft om een positieve rol te spelen' in de regio. 'Ik denk dat de scherpe randjes er wel afgaan.'

Ambtgenoot
Timmermans spreekt in Caracas met zijn ambtgenoot Elias Jaua. Een ontmoeting met de onlangs gekozen president Nicolás Maduro staat niet op de agenda.

Ook zal de minister een werkbezoek brengen aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden