Timmermans' ambitie valt goed in de Kamer

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken loodste woensdag de begroting van zijn departement soepel door de Tweede Kamer. Zijn nieuwe ambitie voor het buitenlandse beleid valt goed in de Tweede Kamer.

Frans Timmermans.Beeld ANP

De bewindsman wekt 'hoge verwachtingen', zei SP-Kamerlid Harry van Bommel. Zijn collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 sprak van een 'kundig kapitein' die het roer stevig in handen heeft en 'klip en klaar spreekt'. Bram van Ojik (GroenLinks) concludeerde dat de 'ambitie terug is'.

Onder het vorige minderheidskabinet van VVD en CDA lag buitenlands beleid veel moeilijker, ook omdat gedoogpartner PVV zich hier niet aan had gecommitteerd. De nadruk op economische diplomatie lag gevoelig in de Kamer. Nederland trok zich volgens de oppositie terug achter de dijk.

Timmermans maakt direct in het begin van het debat helder dat hij het beleid breder zal trekken dan alleen economische diplomatie. 'Mensenrechten worden absoluut een hoofdpunt van mijn beleid', verklaarde de bewindsman van PvdA-huize. Wel gaat hij het 'moderniseren'.

Hij wees erop dat altijd wel de afweging moet worden gemaakt wat wenselijk is en wat haalbaar. Hij benadrukte economische diplomatie als speerpunt te behouden, maar volgens hem kunnen koopman en dominee wel degelijk samengaan in het buitenlands beleid.

De bezuiniging van tientallen miljoenen is een van de lastige punten voor de oud-diplomaat Timmermans. Hij zal die deels moeten halen uit het postennetwerk. De VVD dringt daarbij aan op bezuinigingen in Afrika, een punt dat weer moeilijk ligt bij coalitiepartner PvdA.

Erg veel vaart lijkt de bewindsman niet te gaan maken met het snijden in het aantal ambassades en consulaten. Hij gaat kijken waar het soberder kan, maar wil ook meer doen waar kansen liggen. Er zal gekeken worden hoe met andere landen ambassades gedeeld kunnen worden. Hij sluit ook niet uit bijvoorbeeld consulaire diensten te delen.

Anders dan zijn voorganger Uri Rosenthal (VVD) lag Timmermans vanaf het begin goed op het departement. Dat zal alleen nog maar beter zijn geworden na de uitgebreide complimenten die hij de medewerkers van Buitenlandse Zaken gaf tijdens het debat. Hij verklaarde ze meer ruimte te willen geven en hun werk zichtbaarder te willen maken voor het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden