Plus

Time-out van schulden met mister Oprah in Zuidoost

Een kleine groep mensen met schulden in Zuidoost wordt geholpen met een speciale aanpak. Een middag uit de narigheid met persoonlijke coaching van Stedman Graham. 'You are so beautiful.'

Patrick Meershoek
Stedman zette gisteren in de Arena de vrouwen van MaDi in het zonnetje Beeld Dingena Mol
Stedman zette gisteren in de Arena de vrouwen van MaDi in het zonnetjeBeeld Dingena Mol

Gestoken in galakleding en opgemaakt door een professionele stylist met de schitterende naam Laurindo Love vertellen de vrouwen op het podium verschrikkelijke verhalen. Over oplopende schulden, rekeningen die niet meer worden opengemaakt, zorgen over de kinderen, een uitzetting uit huis en in een enkel geval zelfs het begin van een poging tot zelfdoding om maar te ontsnappen aan de narigheid.

Nu staan ze op de middenstip van de Arena en worden hun verhalen met een klaterend applaus beloond. De schuldenaren zijn sterren geworden, met dank aan het project Pop up your life, een kleinschalig experiment in Zuidoost om mensen met problematische schulden met een intensieve, persoonlijke en opzienbarende aanpak weer op weg te helpen.

De methode is opzienbarend omdat de schuldenaren anders dan gebruikelijk niet als probleemgeval worden behandeld. "We halen mensen uit de armoedestress," vertelt directeur Jurenne Hooi van MaDi, de organisatie achter het project. "Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan brengen we de mensen weer in beweging. Uitgangspunt van de hulp is de droom van de klant."

Stedman Graham (66). Amerikaanse ondernemer, schrijver en motivational speaker Beeld Dingena Mol
Stedman Graham (66). Amerikaanse ondernemer, schrijver en motivational speakerBeeld Dingena Mol

De klant is koning en wordt als zodanig behandeld. Een van de voorrechten is een persoonlijke coaching door de Amerikaanse therapeut Stedman Graham, ook bekend als echtgenoot van Oprah Winfrey.

Graham helpt de Amsterdammers met het op poten zetten van hun leven, en doet dat op zijn Amerikaans, met weinig ruimte voor twijfel en veel complimenten. "You are so beautiful," sprak hij in de Arena de deelnemers toe.

Pop up your future
Die deelnemers zijn inmiddels zelf aan de slag gegaan om aan de hand van hun ervaringen andere schuldenaren te helpen. De aanpak van Pop up your life krijgt dit jaar een uitbouw in een vergelijkbaar project voor jongeren met schulden, Pop up your future.

Ook dit programma gaat uit van een schuldrustperiode van een half jaar, vertelt coördinator Johan Wagenaar van schuldhulpverlener ONSbank. "In die zes maanden wordt niet over geld gesproken. Schulden gaan niet over geld. Schulden gaan over gedrag. Als je dat kunt veranderen, komt de rest vanzelf."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden