Plus

Tim Hofman op de Filipijnen: 'Het is een inflatie van levens'

Het drugsbeleid van de Filipijnse president Duterte is nietsontziend. BNN wijdt er maandag een reportage aan. 'Zolang je een bordje drug pusher naast een lijk legt, ben je oké.'

Een lijk ligt in Manilla op straat (in oktober 2016). De handen zijn op de rug gebonden en het hoofd is ingetapet Beeld Getty Images
Een lijk ligt in Manilla op straat (in oktober 2016). De handen zijn op de rug gebonden en het hoofd is ingetapetBeeld Getty Images

Tim Hofman zegt het wat droogjes. "Het is een tamelijk bizar beleid. Waanzin, heel anders dan veel andere verhalen. Vooral omdat de chaos niet gecreëerd wordt door groeperingen, maar vanuit een democratisch gekozen president."

De president is Rodrigo Duterte van de Filipijnen, het beleid is de war on drugs, waarbij Duterte zijn landgenoten een vrijbrief geeft om iedereen met een verdenking van drugsgebruik of -handel neer te schieten. Voor BNN-programma Trippers - de volwassen opvolger van Spuiten en slikken op reis - liep Hofman rond in hoofdstad Manilla, sprak hij met huurmoordenaars en zag hij hoe de ene na de andere lijkzak werd dichtgeritst door de politie.

Hitler
De voorlopige tussenstand: 10.000 vermoorde burgers in een jaar tijd. Of zij werkelijk iets met drugs te maken hadden, doet er weinig toe: zolang er een reële verdenking is, is de moord geoorloofd. "Een vervelende buurman loopt ­gevaar. Zolang je een bordje met 'drug pusher' naast het lijk legt, ben je in principe oké."

3600 moorden worden nog onderzocht, maar echt schot zit daar niet in. Hofman: "Het feit dat je iemand mag vermoorden uit naam van de president is natuurlijk onvoorstelbaar. Het is een inflatie van mensenlevens. Mensen worden onverschilliger, fietsen om een lijk heen en zijn niet meer onder de indruk. Duterte is bezig met een grote schoonmaak, een uitbesteding van massamoord. Hij vergelijkt zichzelf graag met Hitler. Die had het over het vermoorden van drie miljoen Joden, Duterte wil drie miljoen drugsgebruikers uitroeien."

Corruptie
Was het gevaarlijk om daar tussendoor te huppelen met een filmcamera? "Eigenlijk viel dat wel mee. Er staan overal kinderen te kijken hoe er weer een lijk wordt geruimd. Een camera kan daar ook nog wel bij."

10.000

10.000 Filipijnse burgers zijn in een jaar tijd vermoord door het regime van president Duterte.

Hofman weet uit ervaring dat het met de politie in de buurt niet per definitie veiliger filmen is dan tijdens een afspraak met een huurmoordenaar in een verlaten hotel. "Ik maakte ooit een documentaire over de Gomorra in ­Napels, de maffia, maar op een gegeven ­moment vond de hoofdcommissaris de vragen te kritisch en wilde hij ons niet langer beschermen. Het is in landen met veel corruptie niet ­altijd duidelijk hoe lang ze aan jouw kant staan."

Door de voortdurende dreiging voor Filipino's zitten de afkickklinieken en gevangenissen in het land bomvol. Mensen die weleens blowen of geblowd hebben laten zich vrijwillig opsluiten. "Er heerst een NSB-cultuur. Als je buurman ooit heeft geblowd, kun je hem verraden en komt de overheid langs met een formulier waarop hij moet bevestigen dat hij ooit drugs heeft gebruikt en het nooit meer zal doen. Maar dat wil niet zeggen dat hij z'n leven zeker bent."

Eerder in de Trippers-reeks ging Hofman al naar Kenia, waar hij onder meer rondliep op de 'Dandora dumpsite' in Nairobi. Een plek waar lijmsnuivende tieners wonen en dagelijks tussen het afval op zoek gaan naar overgebleven restjes vliegtuigvoedsel. "Dat was de hel op aarde. Het heeft niet zo veel zin om situaties te vergelijken, maar de Filipijnen - IS heeft er inmiddels ook voet aan de grond gekregen - zou ik als vakantieland gewoon lekker even laten zitten."

Trippers, 19/6 om 21.45 uur, NPO 3.

Hofman-overkill?

Tim Hofman gaat als een speer als tv-maker, maar soms is het voor de kijker misschien wat veel: die olijke #BOOS-presentator, die oud-winnaar van Wie is de Mol?, dat voormalig covermodel van l'Homo, die tafelheer van DWDD, die dichtbundel­auteur, de Je Zal Het Maar Hebben-presentator en Stembus-initiator, die nu door de straten van Manilla loopt. Hofman: "Oké, ja, sorry voor de overlast. Even wat rustiger aan doen maar."

Dan, serieuzer: "Een overkill? De afgelopen vijftien maanden is alles redelijk ­ontploft. Ik denk niet dat het ten koste gaat van de dingen die ik maak. Ik probeer het te doseren, maar veel dingen ontstaan spontaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden