Plus

Tim den Besten over Kim Kardashian en andere hersenscheten

Tv-maker Tim den Besten schreef een boek met columns over quinoakutten en Kim Kardashian, rijmpjes over liefdesverdriet en een brief aan God na de aanslagen in Parijs. 'Mijn generatie is nu aan zet.'

Tim den Besten (30): 'Ik heb het gevoel dat onze generatie het langzaam overneemt'Beeld Ilja Keizer

De quinoakut - iemand die tot vervelens toe praat over gezond voedsel. Het is te danken aan tv-maker Tim den Besten (30) dat het woord in 2017 de Dikke van Dale haalde. In 2014 schreef Den Besten een column op de VPRO-site over het fenomeen ('het zijn dezelfde mensen die foto's van hun komkommerwater online delen met de wereld'), die op sociale media massaal gedeeld werd. De column is nu, samen met andere columns, gedichtjes, rijmpjes, spreuken en hersenscheten van Den Besten, gebundeld tot het boek Zou er Wifi in de Hemel Zijn?.

Waarom die titel? Den Besten: "Omdat die vraag voor veel mensen veel relevanter is dan de vraag of er überhaupt wel een hemel is." Het raakt - dat is niet toevallig, verzekert Den Besten - aan de thematiek die vrijwel alle stukjes in het boek delen: ze gaan over de tijdsgeest.

Of het nu gaat over Kim Kardashian op Instagram of een brief aan God na de aanslagen in Parijs ('Ze zeggen dat jij ons hebt gemaakt. Maar we hebben niet echt het idee dat je een betrokken vader bent.'). "Het gaat over de tijd waarin we leven, maar ook over tijd als dimensie. Tijd die voorbijgaat."

"Bij het schrijven van die brief aan God, in januari 2015, was ik echt aangeslagen, in shock, verdrietig. Inmiddels merk ik dat een aanslag mij nauwelijks nog iets doet. Er is weer een hoofd afgesneden of een auto ingereden op mensen. Nu zou ik niet meer de moeite nemen om een brief aan God te schrijven. Dat doet tijd ook."

Voordat de indruk bestaat dat zijn boekje bedoeld is als keiharde literatuur: Den Besten vond het ook gewoon leuk om eens een boekje te schrijven. En het boekje mag ook gewoon leuk zijn. Als tv-maker voor de VPRO schrijft hij eens per twee weken voor de website van de omroep en dat bevalt hem.

"Het geeft structuur, terwijl ik normaal nogal hysterisch en chaotisch kan zijn. Daarbij: je kan dit alleen doen. Bij televisie heb je altijd met allerlei lagen te maken."

Bevestiging
Dat het boek over zijn generatie moest gaan, had Den Besten snel duidelijk. "Eerst was Kim Kardashian de grote superster die zich op een bepaalde, nogal opmerkelijke manier presenteerde, maar eigenlijk zie ik om me heen steeds meer mensen veranderen in Kim. Er is no shame meer. Vloggers zijn standaard knetterblij. Mijn generatie vindt het nógal belangrijk gezien te worden. Dat vind ik interessant."

Voor de VPRO experimenteerde Den Besten in 2015 met tv-vriend Nicolaas Veul ook al met de wens 'gezien' te worden. Samen streamden ze achttien dagen lang, 24 uur per dag, hun leven voor het programma Super Stream Me. "Daar wilden we vooral laten zien wat er gebeurt als je niet meer kiest wat je deelt, maar álles deelt. Ik zou het niet aanraden dat te doen."

Om de hang naar bevestiging van zijn generatie nog eens te benadrukken het gedicht Bevestiging:

Geef mij nu je like / Ik geef je er likes voor terug / Geef mij nu je hart / Dan geef ik je hartjes terug / Zolang jij je abonneert / Vind jij altijd je weg naar mij.

Er staan ook serieuzere gedichten in het boek. Bijvoorbeeld over het liefdesverdriet dat Den Besten het afgelopen jaar had. "Ik vond het wel goed om een beetje eerlijk te zijn. Het is interessant om dingen die best privé zijn toch ook op te schrijven. Ook weer vanwege de tijd die voorbijgaat. Zo was het ook bedoeld. Als een boekje dat je over tien jaar leest en dan denkt: ja, dat was toen zo. Het is heel gek om liefdesverdriet terug te lezen, als je de intensiteit ervan niet meer voelt."

Mag ik het weten / als je gaat daten /
dan kan ik je / een beetje extra / vergeten.

Ismail Ilgun
Den Besten is in zekere zin een spiegel voor zijn generatie. "Het klinkt een beetje gek om te zeggen, maar ik voel me ook wel verwant, ofzo. Ik heb het gevoel dat onze generatie het langzaam overneemt. We krijgen serieuze banen en kopen huizen. Er was een moeder van een vriend die laatst zei: het is nu jullie beurt. Dat vind ik een bijzonder gevoel."

Als interviewer in zijn geprezen webserie Tims ^ Tent spreekt hij ook generatiegenoten. Dat doet hij op eigenzinnige manier. Al in de eerste minuut van zijn interview met voormalig treitervlogger Ismail Ilgun kwam de vraag of Ilgun, als twintigjarige, weleens geil was.

Wordt het niet eens tijd dat hij ook een interviewprogramma op tv krijgt? "Ik heb daar geen haast mee, hoor. Tv is niet zaligmakend. Schrijven en webseries maken, dat wil ik nog wel even blijven doen."

Tim den Besten: Zou er Wifi in de Hemel Zijn?,
€17,50 euro, Prometheus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden