PlusCulinaire trend

Tikicocktails halen je uit een winterdepressie

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Tikigeluk.

PS Boven tafelTikicocktail. De fruitcocktails op basis van rum zijn al een tijdje bezig aan een comeback.Beeld -

De winterdepressie had er nogal zin in dit jaar, dus ik liet hem maar een beetje zijn gang gaan. Dat wil zeggen, tot de druppel kwam: een good old legpuzzel. Ik had hem uit de kast gehaald voor mijn zoon, maar drie keer raden wie als een malle met die duizend stukjes in de weer was. Dat ik opeens avond na avond zat te puzzelen was al erg genoeg, maar dat die legpuzzel een van de weinige dingen was waar ik überhaupt nog de lol van inzag, smeekte om maatregelen.

Eigenlijk was er maar één oplossing: drank. Want je kunt zeggen wat je wilt: van een avondje doorzakken is nog nooit iemand slechter geworden. Ik sleepte mezelf naar cocktailbar Flying Dutchmen op het Singel en bestelde een Three dots and a dash. Mocht u daar nog nooit van hebben gehoord: dat is een Tikicocktail. Deze fruitcocktails op basis van rum zijn al een tijdje bezig aan een comeback.

Voor mij is dat allemaal redelijk nieuwe informatie, want ik dacht altijd dat Tikibars alleen in de Donald Duck bestonden. Niets is minder waar: in de VS waren ze ooit enorm populair, inclusief tropisch decor en bloemenkransen. Godfather van de Tikicultuur is Donn Beach, die in de jaren dertig de eerste Tikibar in Hollywood opende.

Donn is allang dood, maar zijn cocktails worden volop nieuw leven ingeblazen – óók in Amsterdam. Rum is hier sowieso hard op weg de nieuwe gin te worden, dus dat helpt ook. Bij Rum Barrel in de Javastraat en de Spaarndammerstraat ben je bijvoorbeeld aan het goede adres: ze hebben niet alleen een eindeloze hoeveelheid soorten rum, maar ook veel Tikicocktails. Hun Zombie is inmiddels bijna legendarisch, want zo sterk dat ze er maximaal één per persoon serveren: er zitten niet alleen vier shots rum in, maar ook absint, Falernum en Angostura bitter.

Ook leuk is Hula Hula op de Lijnbaansgracht, de plek met veruit het hoogste alohagehalte van de stad. Je drinkt er Tikiklassiekers als de Zombie, Mai Tai en pina colada. Mocht je echt in de vakantiestemming komen, dan wordt op de kaart uitgelegd hoe je een hoeladansje moet doen. Daar was ik humeurtechnisch nog lang niet klaar voor, maar gelukkig kun je op veel meer plekken in de stad terecht voor Tikicocktails. De zomer lijkt dan misschien nog lichtjaren ver weg, het alohagevoel ligt in Amsterdam voor het oprapen. 

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden