Han Lips

Tijs van den Brink beleeft de ramadan. Islampromotie?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Tijs en de Ramadan.

Tijs en de Ramadan Beeld NPO 2
Tijs en de RamadanBeeld NPO 2

Tijs van den Brink is de Chris Froome van de Nederlandse televisie. Geen grammetje vet op de botten, maar in het pezige, lange lichaam schuilt de kracht van een onwrikbaar geloof.

Zwoegend trapt hij zich een weg over het smalle pad naar de top van de Olijfberg, wetend dat daar de beloning wacht in de vorm van de beloofde genade.

Maar een coureur moet wel eten, en de aankondiging dat Van den Brink voor zijn nieuwe programma enkele dagen de regels van de ramadan zou respecteren, leidde onmiddellijk tot grote bezorgdheid.

Hoe moest dat aflopen? Heeft de man nooit gehoord van spirituele hongerklop of de geestelijk leidsman met de hamer?

De zorgen waren niet op hun plaats. Tijs en de Ramadan bleek een mooi gemaakt en dapper programma, waarin de protestantse presentator in het gezelschap van een groot Marokkaans gezin in Amsterdam ervoer hoe de ramadan wordt beleefd.

Aangestuurd door een panel van honderd Nederlanders stelde Van den Brink zijn vragen.

Die gingen natuurlijk ook de duistere kanten van de geradicaliseerde gelovigen. Van den Brink sprak met een man die zich na de aanslagen op New York en Washington aangetrokken had gevoeld tot de heilige oorlog. Toen hij op het punt stond af te reizen naar het front, hielden zijn moeder en de wijkagent hem tegen.

De kinderen uit het gastgezin verzorgden ondertussen een hoogbejaarde man: de ramadan vereist dat er goede daden worden verricht. Van den Brink stond in de keuken koekjes te bakken voor het Suikerfeest, omringd door mensen die allemaal ontzettend leuk en aardig leken.

Sommigen zullen zeggen: islampromotie. Je kunt ook concluderen dat er gelukkig nog veel mensen van goede wil zijn. Die kunnen we goed gebruiken, samen met de moeders en de wijkagenten.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden