PlusTen Slotte

Tijn Middendorp (1945 - 2020) kreeg het Ajaxgevoel met de paplepel ingegoten

Als voetballer was Tijn Middendorp geen hoogvlieger, het eerste elftal van Ajax zou altijd buiten bereik blijven. Maar een ware clubman was hij wel: beschaafd, maar tot in zijn vezels begaan met, en als het moest kritisch op zijn club.

Beeld ANP

Aimabel, maar als het moest streng. En daar waar velen profiteren van de onvermijdelijke glans van Ajax, was Middendorp een clubman die zich het prettigst voelde in een dienstbare rol op de achtergrond. Tussen 1964 en 2017 (met een kort intermezzo vanwege een Clubnieuws-loze periode) was hij eerst redactielid en vervolgens hoofdredacteur van Ajax Clubnieuws. Zijn eerste bijdrage leverde hij echter al in 1959 toen hij als 14-jarige een verslag schreef van een wedstrijd van het elftal waarin hij speelde, Ajax B3. 

Als voetballer was Tijn Middendorp geen hoogvlieger, het eerste elftal bleef buiten bereik, maar een ware clubman was hij wel en dat was wellicht onontkoombaar. Zijn vader Tinus Middendorp (redacteur bij hetzelfde clubblad tussen 1964 en 1987) was dat in vergelijkbare stijl: beschaafd, maar tot in zijn vezels begaan met, en als het moest kritisch op zijn club. Bovendien was vader Tinus een onvoorwaardelijk hardwerkende vrijwilliger: “Want als clubman hoort dat zo.” Tijn Middendorp kreeg het clubgevoel, de daarbij behorende betrokkenheid en met name het redacteurschap dus met de paplepel ingegoten.

Organisatievermogen en punctualiteit waren belangrijke kwaliteiten en in combinatie met zijn vasthoudendheid maakte dat hem tot de ideale hoofdredacteur van het Ajax Clubnieuws, een periodiek die door louter vrijwilligers wordt gevuld. Hij zorgde voor een sfeer van harmonieuze kameraadschap binnen de redactie van ware clubmensen die in hun vrije tijd de ‘stukkies’ schreven en aanleverden. 

Beruchte deadline

Middendorp had er begrip voor dat de beruchte deadline niet altijd gehaald kon worden. Toch kon hij met een stevige hand van regeren, zonder verlies van charme, voldoende druk op de medevrijwilligers uitoefenen om te zorgen dat de verhalen tijdig binnenstroomden. Ook die discipline en stuwende kracht was des Ajax. Soms kwam die vriendelijke strengheid verrassend direct over, maar meteen was er ook het besef dat dit in het belang van de club was: het Ajax Clubnieuws mocht niet te laat verschijnen!

Slechts een enkele keer trad de onbezoldigd hoofdredacteur voor het voetlicht. Zoals met de uitgave van het boekje Puur Ajax (1986), een bundel van interviews van zijn hand met meer of minder bekende Ajacieden. Het is inmiddels een collector’s item. Niet zozeer vanwege spectaculaire onthullingen, maar wel omdat het op typische Middendorp-wijze de sfeer van het minder zichtbare Ajax naar voren brengt.

Een mindere gezondheid noopte hem in 2016 het redacteurschap over te dragen. Middendorp, tot aan zijn pensioen in het dagelijks leven – opnieuw net als zijn vader – werkzaam als declarant bij KLM, bleef de thuiswedstrijden van Ajax bezoeken en werd in 2017 onderscheiden met het erelidmaatschap van AFC Ajax.

Tijn Middendorp overleed op 26 maart en werd dinsdag in familiekring gecremeerd. Hij was niet alleen de peetvader van het Ajax Clubnieuws maar, zonder het na te streven, een markante Ajacied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden