Tijgers van Poetin hoofdverdachten in geitenmysterie China

Oestin, een van de drie tijgers die in mei op aandringen van de Russische president Vladimir Poetin in een afgelegen deel van Siberië werden vrijgelaten, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee geiten in het noordoosten van China. Drie andere geiten worden nog vermist en zijn mogelijk eveneens het slachtoffer van het katachtige roofdier geworden.

null Beeld epa
Beeld epa

Een getuige heeft tegen het staatspersbureau Xinhua gezegd dat de schedels van de twee geiten sporen toonden van een aanval door een tijger. 'De schedels van de dode geiten hadden gaten zo groot als een menselijke vinger.'

Vorige maand werd bekend dat de Chinezen jacht maakten op Koezia, een van de twee andere door Poetin vrijgelaten tijgers. Koezia zou eveneens de grens met China zijn overgestoken. Het dier zou rondhangen in een natuurpark in de noordoostelijke provincie Heilongjiang. De tijgers zijn voorzien van een chip om hen te traceren.

Veiligheidszone
Om de laatste in het wild levende tijgers te beschermen, hebben Rusland en China in 2010 besloten een veiligheidszone in te richten in het grensgebied van beide buurlanden.

Ook kondigde Poetin toen tijdens de zogeheten tijgertop in Sint Petersburg aan dat stropers en smokkelaars zwaardere straffen zullen krijgen. Bij die top zijn afspraken gemaakt over hoe de populatie tijgers in het wild tot het jaar 2020 kon worden verdubbeld. Er leven nog maar 3200 tijgers in het wild. Een eeuw geleden waren dat er nog 100.000.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden