Tijdstip van bekende kusfoto uitgerekend

Het is een van de bekendere foto's van de twintigste eeuw: een Amerikaanse matroos die een verpleegster zoent om de overwinning in de Tweede Wereldoorlog te vieren.

Wie de matroos en de verpleegster zijn, is na zeventig jaar overigens nog altijd niet duidelijk. Beeld ANP
Wie de matroos en de verpleegster zijn, is na zeventig jaar overigens nog altijd niet duidelijk.Beeld ANP

Alfred Eisenstaedt maakte de foto midden op Times Square in New York. Amerikaanse wetenschappers hebben nu tot op de minuut nauwkeurig uitgerekend hoe laat de kus gebeurde: op 14 augustus 1945 om 17.51 uur. Dat heeft de Texas State University vandaag gemeld.

Om het tijdstip te vinden, keken de onderzoekers niet naar de matroos en de verpleegster, maar naar details op de achtergrond van de foto. Daar staat onder meer een deels zichtbare klok op de gevel van een winkel. Daarop is het voor zover te zien ongeveer 16.50, 17.50 of 18.50 uur.

Schaduw geeft tijd prijs
Op het theater ernaast valt een schaduw. Die komt door het Astor Hotel aan de overkant. Alleen om 17.51 uur op die dag stond de zon goed om die schaduw op dat gebouw te veroorzaken.

Wie de matroos en de verpleegster zijn, is na zeventig jaar overigens nog altijd niet duidelijk. Meerdere mensen zeggen dat zij de gefotografeerden zijn, maar er is geen duidelijk bewijs. Ook nu is dat er niet.

Olson heeft de zon, de maan en de sterren al vaker gebruikt om historische momenten uit te rekenen. Zo zocht hij uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch precies hebben gestaan om hun bekende schilderijen te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden