Plus

Tijdens de NVU-demo bleken oude denkbeelden springlevend

Vier leden van de nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) toonden tijdens een demonstratie in Amsterdam in maart spandoeken die antisemitisch zouden zijn. Eén van hen bracht de Hitlergroet.

Maarten van Dun
Tijdens de demonstratie in Amsterdam bleken de oude denkbeelden nog springlevend Beeld Maarten van Dun
Tijdens de demonstratie in Amsterdam bleken de oude denkbeelden nog springlevendBeeld Maarten van Dun

De vier mannen, tussen de 28 en 42 jaar oud, staan donderdag voor de rechter. Volgens het OM hebben zij Joden beledigd tijdens de betoging op 12 maart, toen een handvol NVU'ers bij de Stopera demonstreerde 'tegen links fascisme en links geweld'.

De NVU werd in het verleden beschouwd als neonazistische partij, maar afficheert zich nu als nationalistische volkspartij, die zegt islamisering en de komst van asielzoekers te willen stoppen. Voorman Constant Kusters, zelf in het verleden veroordeeld voor groepsbelediging, zegt bij herhaling niets met neonazi's te maken te willen hebben.

Springlevend
Maar tijdens de demonstratie in Amsterdam bleken ook de oude denkbeelden nog springlevend.

De vier verdachten droegen vlaggen met zich mee van Combat 18, een neonazistische splintergroep die in het verleden in het buitenland gewelddadig was.

De cijfers 18 verwijzen naar de letters AH, de initialen van Adolf Hitler. Ook werd een spandoek getoond met daarop de tekst 'Defend Europe'.

De 28-jarige Tom B. uit het Zeeuwse Hulst wordt vervolgd omdat hij bij aankomst op de Stopera de Hitlergroet bracht.

Verbodsbord
Twee andere mannen, ook uit Hulst, droegen op hun jas stickers met daarop getekend een neus op een verbodsbord, in een kennelijke verwijzing naar Joden.

De 41-jarige Mike B., een beruchte neonazi, liep rond met een spandoek met de tekst 'Whatever it takes'. B. is al veel vaker veroordeeld, voor allerlei delicten. In 2013 kreeg hij dertig uur werkstraf nadat hij tijdens een NVU-demonstratie in Enschede had geschreeuwd: "Ali B en Mustapha, ga terug naar Ankara."

Volgens NVU-leider Kusters, die overigens gelijktijdig met Mike B. voor belediging werd veroordeeld, zijn de verdachten geroyeerd als lid na hun acties tijdens de Amsterdamse betoging.

Kusters: "Dat soort dombo's willen wij niet in de partij hebben. Als zij met hun rechterhand omhoog willen lopen, doen ze dat maar ergens anders."

'Voetbalgerelateerd'
Opvallend is overigens dat op de website van de NVU nog altijd geld wordt verzameld om de strafrechtelijke boetes van Kusters en Mike B. te kunnen betalen.

Advocaat Johan Mühren, die de vier mannen bijstaat, noemt het 'vergezocht' dat de spandoeken voor Joden beledigend zijn. "De vlag van Combat 18 is in Nederland niet verboden." De stickers met daarop een neus zijn volgens Mühren 'voetbalgerelateerd'.

"Mijn cliënten zijn Feyenoordsupporters en met die stickers wilden zij
Ajacieden provoceren, die vaak Joden worden genoemd. Wat mij betreft is het weinig flatteus, maar niet beledigend."

Lees ook: Negen aanhoudingen bij demonstratie NVU

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden