PlusAchtergrond

Tijdens Children of O drink je cola in plaats van water

Om waterschaarste onder de aandacht te brengen maakten studenten van de Design Academy Eindhoven een culinaire voorstelling die ze vrijdag en zaterdag presenteren in Amsterdam.

Gasten drinken cola (‘goedkoper dan water’) tijdens het Neo Futurist Dinner in Mediamatic. Beeld Sjoerd Houben/Mediamatic
Gasten drinken cola (‘goedkoper dan water’) tijdens het Neo Futurist Dinner in Mediamatic.Beeld Sjoerd Houben/Mediamatic

Extreme wind, erosie en hittegolven: het grootste gedeelte van de aarde is in 2099 onbewoonbaar. Alleen Antarctica heeft nog een gematigd klimaat en we drinken vooral cola.

In Mediamatic presenteren leerlingen van de richting Food non food dit doemscenario in de vorm van een theatervoorstelling met diner. Het thema? Waterschaarste. “In eerste instantie willen we mensen een bijzondere ervaring bieden maar het doel is ook om onze gasten aan het denken zetten: “Food for thought,” aldus student Jip Geven.

Samen met zestien andere tweede- en derdejaarsstudenten bedacht Geven het script voor het toneelstuk The Children of O. Daarin heeft de multinational Nastly een monopolie op drinkwater, waardoor water duurder is dan ­cola. Er is een klein groepje mensen in het uitgedroogde Amsterdam gebleven. Ze noemen zichzelf ‘the children of O’. Deze gemeenschap verbouwt groenten in zeewater, gebruikt het brakke water van het Oosterdok voor voedselproductie en wint drinkwater uit wolken.

Andere overlevers (de bezoekers van Media­matic) zijn uitgenodigd voor hun jaarlijkse waterfeest.

Welkom in de toekomst

Drinkwater uit wolken winnen klinkt als een sprookje, maar niet alles in het stuk is fictie. ­Geven: “Een alumnus van Food non Food is nu bezig met een project waarbij water uit de lucht kan worden gewonnen. De groenten in de soep komen van een zoutwaterboerderij op Texel.”

In de kas van Mediamatic hangen relikwieën uit een tijd dat er nog water in overvloed was. De lange dinertafel is bedekt met zout en aan het hoofd hangt een enorme ‘O’, gemaakt van ­watertanks. The children of O dragen sekte-­achtige kleding en spreken een eigen taal. Vanuit verschillenden hoeken uit de ruimte klinkt: “O-welkom en O-alstublieft.”

De eerste gang, in klei gewikkelde aardappeltjes. Beeld Mediamatic
De eerste gang, in klei gewikkelde aardappeltjes.Beeld Mediamatic

Het culinaire toneelstuk over bewustwording van watergebruik bestaat uit zes delen, telkens begeleid door een gang. “Er wordt vaak niet stilgestaan bij de hoeveelheid water die wordt gebruikt voor de productie van voedsel,” zegt Geven. “Gasten krijgen gerechten geserveerd waarvoor weinig water nodig is tijdens productie en bereiding.”

De uitzondering is het toetje: avocado-ijs. Dat kost, volgens Geven, tien keer zoveel water om te produceren als de andere gerechten. “Voedsel dat veel water nodig heeft, wordt door the children of O als een delicatesse beschouwd. Ze eten het op heel speciale gelegenheden zoals dit waterfeest.”

Eten in de toekomst

Het toneelstuk is onderdeel van de Neo Futurist Dinners van Mediamatic. Elke maand worden verschillende kunstenaars en koks gevraagd om hun idee over het eten van de toekomst te ­presenteren. Geven: “Zelfs in Nederland, waar we omringd worden door water, hebben boeren de laatste jaren een grondwatertekort. Bij Food non Food kijken we in de brede zin hoe we met design voor oplossingen kunnen ­zorgen.”

Children of O. Vrijdagavond en zaterdagavond, 20.30 uur in Mediamatic, Dijksgracht 6. Het zesgangendiner kost 49 euro (studenten 29 euro).

Het menu

Recall
Pompoen uit een karkas van zout, Krieltjes bedekt met witte klei en gedroogde kikkererwten en takjes rozemarijn. Gasten worden herinnerd aan de droogte van de afgelopen jaren. Elk hapje onttrekt water uit de mond.

Contemplate
Crackers met erwtendip en chutney gemaakt van geconserveerde ­producten uit blik. Bij dit gerecht staan The children of O stil bij de nieuwe manier van omgaan met voedsel.

Evolve
Vlezige watermeloen uit de dehydrator met kruiden. De door de zon veranderde vruchten en groenten worden aanbeden.

Acknowledge
Gestoomd broodje gevuld met ­paddenstoelencompote. Paddenstoelen en kruiden zijn nog wel ruim beschikbaar in 2099.

See
Zeesoep met verschillende wieren, sponzen en kraal van de Texelse zoutwaterboerderij. The children of O kijken naar nieuwe manieren om eten te verbouwen.

Induldge
Vegan avocado-ijs. Een zeer kostbare lekkernij die veel water heeft gekost, gasten worden in de watten gelegd.

Luxury
Glaasje water uit champagneflute. Gedurende het diner wordt amper drinken geserveerd. Alsof er een ­vintage Dom ­Perignon wordt opengetrokken, krijgen gasten een glas H2O.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden