Tijdelijke studentenkamers in de Oudemanhuispoort

Oude UvA-werkkamers van hoog­leraren in de Oudemanhuispoort worden omgebouwd tot tijdelijke studentenkamers. Vanaf de zomer van 2018 wonen hier 190 studenten.

Oudemanhuispoort Beeld Floris Lok
OudemanhuispoortBeeld Floris Lok

Het gaat om goedkope studenten­kamers, met een huur vanaf 200 euro exclusief servicekosten. Studentenwoningcorporatie Duwo laat de voormalige kantoorkamers ombouwen tot slaapruimte en neemt de verhuur op zich. Er komen gemeenschappelijk sanitair en keukens.

De verhuur is bedoeld voor maximaal vier jaar. Er kan woonruimte in het oude gebouw komen nu de voormalige gebruiker van de Oudemanhuispoort, de rechtenfaculteit van de UvA, is verhuisd naar de nieuwe campus Roeters­eiland. Daar heeft de universiteit de afgelopen jaren veel nieuwbouw laten neerzetten.

Geesteswetenschappen
Het gebied rond de Oudemanhuispoort gaat in UvA-taal de Binnenstadcampus heten. Veel Amsterdammers kennen het complex vanwege de naastgelegen onderdoorgang tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal, waar tweedehands boeken worden verkocht.

In de toekomst zal de Faculteit der Geesteswetenschappen zijn intrek nemen in het historische pand. Voor de filosofen en geschiedkundigen er terechtkunnen, wordt het gebouw grondig verbouwd.

Die ingreep wacht tot 2022, omdat de komende jaren de renovatie van het naastgelegen Binnengasthuisterrein begint, een grootschalige ingreep om hier vanaf 2021 de universiteitsbibliotheek te huisvesten.

Die zit nu nog op het Singel. Voor de bibliotheek moet onder meer de binnenplaats voor het Binnengasthuis worden overdekt, een grote klus. Daarna is de Oudemanhuispoort aan de beurt.

Lesje geleerd
Volgens journalist Casper Thomas, die in 2015 het boek Competente Rebellen publiceerde over de UvA, reageert de universiteit met de 190 tijdelijke kamers op de onrust van toen: "Hier worden lessen getrokken uit de Maagdenhuisbezetting. De Oudemanhuispoort is een zeer geliefde locatie, het lijkt erop dat het bestuur nu meer rekening houdt met de academische gemeenschap bij de tijdelijke invulling van de panden."

De afgelopen jaren verkocht de UvA diverse prominente locaties in de binnenstad. Dat was volgens Thomas een van de oorzaken van de bijna zes weken durende bezetting door studenten in 2015 van het UvA-hoofdkwartier op het Spui. "De kritiek op het gebrek aan inspraak en het vastgoedbeleid is ter harte genomen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden